Earvin Johnson, tidligere basketballspiller fra USA, med posisjonen point guard for Los Angeles Lakers og det amerikanske landslaget. Earvin Johnson, mest kjent under sitt kallenavn Magic Johnson har vunnet 5 NBA-titler og var en del av "The Dream Team" som vant OL-gull i 1992.

Johnson var førstevalget til Los Angeles Lakers i NBA-draftet i 1979. Han spilte for Lakers hele sin karriere og blir ansett som en av ligaens beste spillere gjennom tidene. Som en del av Lakers vant han NBA fem ganger, i 1980, 1982, 1985, 1987 og 1988. Han ble kåret til ligaens mest verdifulle spiller (MVP) tre ganger og ble tatt ut på NBAs All Star-lag 12 ganger.

Under en medisinsk test i oppkjøringen til 1991/1992 - sesongen ble det oppdaget at Johnson var HIV-positiv. Han kunngjorde dette på en pressekonferanse kort tid senere hvor han uttalte at han pensjonerte seg som profesjonell basketballspiller for å dedikere livet sitt til å kjempe mot sykdommen. Johnson spilte likevel NBA All Star-kampen i 1992 og ble tatt ut på USAs landslag til OL i Barcelona. Under lekene fikk han lite spilletid, men ble olympisk mester med det amerikanske landslaget, populært kalt "The Dream Team". Han la opp kort tid senere, men gjorde et kort comeback i 1996 før han pensjonerte seg fra profesjonell basketball for godt.

Johnson spilte i NBA i 13 sesonger. Han står bokført med 906 kamper, skåret 17 707 poeng med et gjennomsnitt på 19,5 poeng per kamp og hadde 10 141 målgivende pasninger.

Johnson etablerte  i 1991 Magic Johnson Foundation for å hjelpe og bekjempe spredningen av HIV. Han har vist at det er mulig å leve med HIV og har blitt symbol for sykdommen verden over.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.