Earvin «Magic» Johnson

Faktaboks

Earvin «Magic» Johnson
Earvin Johnson
Uttale
dʒånsn
Født
14. august 1959, Lansing, Michigan, USA

«Magic» Johnson er en av tidenes beste point guards, og en av basketsportens største stjerner.

Artikkelstart

Earvin «Magic» Johnson er en tidligere basketballspiller fra USA, med posisjonen point guard for Los Angeles Lakers og det amerikanske landslaget. Earvin Johnson, mest kjent under sitt kallenavn «Magic» Johnson har vunnet 5 NBA-titler og var en del av «The Dream Team» som vant OL-gull i 1992.

Johnson var førstevalget til Los Angeles Lakers i NBA-draftet i 1979. Han spilte for Lakers hele sin karriere og blir ansett som en av ligaens beste spillere gjennom tidene. Som en del av Lakers vant han NBA fem ganger, i 1980, 1982, 1985, 1987 og 1988. Han ble kåret til ligaens mest verdifulle spiller (MVP) tre ganger og ble tatt ut på NBAs All Star-lag 12 ganger.

«Magic» regnes som en av tidenes beste point guards, og med sine 206 centimeter var han en utradisjonell og stor spiller for sin posisjon. Med sitt enestående pasningsevne og hurtighet var Johnson ekspert på ekstravagant kontringsspill, og hans Los Angeles Lakers-lag med Kareem Abdul-Jabbar fikk tilnavnet «Showtime Lakers» på grunn av sitt raske spill og underholdningsverdi.

Under en medisinsk test i oppkjøringen til 1991/1992-sesongen ble det oppdaget at Johnson var HIV-positiv. Han kunngjorde dette på en pressekonferanse kort tid senere hvor han uttalte at han pensjonerte seg som profesjonell basketballspiller for å dedikere livet sitt til å kjempe mot sykdommen. Johnson spilte likevel NBA All Star-kampen i 1992 og ble tatt ut på USAs landslag til OL i Barcelona. Under lekene fikk han lite spilletid, men ble olympisk mester med det amerikanske landslaget, populært kalt «The Dream Team». Han la opp kort tid senere, men gjorde et kort comeback i 1996 før han pensjonerte seg fra profesjonell basketball for godt.

Johnson spilte i NBA i 13 sesonger. Han står bokført med 906 kamper, skåret 17 707 poeng med et gjennomsnitt på 19,5 poeng per kamp og hadde 10 141 målgivende pasninger.

Johnson etablerte i 1991 Magic Johnson Foundation for å hjelpe og bekjempe spredningen av HIV. Han har vist at det er mulig å leve med HIV og har blitt symbol for sykdommen verden over.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg