Earle Hyman var en amerikansk skuespiller som både spilte store roller på Broadway og var aktiv i Norden.

Hyman spilte store roller på Broadway, ved American Shakespeare Festival og i London, blant annet tittelrollen i Othello. Fra 1964 opptrådte han ofte i de nordiske land, og han spilte blant annet på norsk (Keisar Jones av Eugene O'Neill, Othello) i Bergen, Oslo og ved Riksteatret. Med sin dynamiske personlighet og sin varme følsomhet gjorde han sterkt inntrykk overalt.

I 1978 iscenesatte han Den kvitkledde frå Amherst ved Sogn og Fjordane Teater med Anne Gullestad i rollen som den amerikanske lyrikeren Emily Dickinson. Etter Broadwaysuksess i Lang dags ferd mot natt, der han var den første svarte skuespilleren som gjorde suksess i en «hvit» rolle i et ensemble med hvite skuespillere, gjestet han i 1984 Oslo Nye Teater i Athol Fugards Master Harold. I 1990 var han på Riksteaterturné med Sjåfør for Miss Daisy sammen med Gullestad.

På TV gjorde han seg bemerket i rollen som bestefaren i det populære Bill Cosby Show. Han hadde hovedrollen i filmen Cherrys i 2005, der han blant annet spilte sammen med Eartha Kitt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.