Earle Hyman

Faktaboks

Earle Hyman
Uttale
hˈaimən
Født
1926
Død
17. november 2017
Earle Hyman fotografert i 1997.
/AP Photo/Scanpix.

Artikkelstart

Earle Hyman var en amerikansk skuespiller som både spilte store roller på Broadway og var aktiv i Norden.

Hyman spilte store roller på Broadway, ved American Shakespeare Festival og i London, blant annet tittelrollen i Othello. Fra 1964 opptrådte han ofte i de nordiske land, og han spilte blant annet på norsk (Keisar Jones av Eugene O'Neill, Othello) i Bergen, Oslo og ved Riksteatret. Med sin dynamiske personlighet og sin varme følsomhet gjorde han sterkt inntrykk overalt.

I 1978 iscenesatte han Den kvitkledde frå Amherst ved Sogn og Fjordane Teater med Anne Gullestad i rollen som den amerikanske lyrikeren Emily Dickinson. Etter Broadwaysuksess i Lang dags ferd mot natt, der han var den første svarte skuespilleren som gjorde suksess i en «hvit» rolle i et ensemble med hvite skuespillere, gjestet han i 1984 Oslo Nye Teater i Athol Fugards Master Harold. I 1990 var han på Riksteaterturné med Sjåfør for Miss Daisy sammen med Gullestad.

TV og film

På TV gjorde han seg bemerket i rollen som bestefaren i det populære Bill Cosby Show. Han hadde hovedrollen i filmen Cherrys i 2005, der han blant annet spilte sammen med Eartha Kitt.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg