Earle Hyman er en amerikansk skuespiller som både har spilt store roller på Broadway og vært aktiv i Norden.

Hyman har spilt store roller på Broadway, ved American Shakespeare Festival og i London, blant annet tittelrollen i Othello. Fra 1964 har han ofte opptrådt i de nordiske land, og han har blant annet spilt på norsk (Keisar Jones av Eugene O'Neill, Othello) i Bergen, Oslo og ved Riksteatret. Med sin dynamiske personlighet og sin varme følsomhet har han gjort sterkt inntrykk overalt.

I 1978 iscenesatte han Den kvitkledde frå Amherst ved Sogn og Fjordane Teater med Anne Gullestad i rollen som den amerikanske lyrikeren Emily Dickinson. Etter Broadwaysuksess i Lang dags ferd mot natt, der han var den første svarte skuespilleren som gjorde suksess i en «hvit» rolle i et ensemble med hvite skuespillere, gjestet han i 1984 Oslo Nye Teater i Athol Fugards Master Harold. I 1990 var han på Riksteaterturné med Sjåfør for Miss Daisy sammen med Gullestad.

På TV har han gjort seg bemerket i rollen som bestefaren i det populære Bill Cosby Show. Han hadde hovedrollen i filmen Cherrys i 2005, der han blant annet spilte sammen med Eartha Kitt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.