Eadweard Muybridge

Faktaboks

Eadweard Muybridge

Opprinnelig: Edward James Muggeridge

Født
9. april 1830, Kingston-upon-Thames, Surrey, England
Død
8. mai 1904, Kingston-upon-Thames, Surrey, England
Av .

Et av Eadweard Muybridges' store fotografier fra Yosemite Valley i California. Muybridges egen tittel på bildet er: Pi-Wi-Ack (Shower of Stars), Vernal Fall, 400 Feet, Valley of Yosemite. Bildet ble tatt i 1872 og tilhører San Francisco Museum of Modern Art.

Bildene ble projisert ved hjelp av en framviser Muybridge hadde konstruert. Her trykket han fotografiene på en roterende glassplate som ble vist fram i rask rekkefølge og skapte illlusjonen av bevegelse. Zoopraxiscope som han kalte framviseren, ble forgjengeren til den moderne kinoframviseren.
Av /Europeana.

Eadweard Muybridge var en engelsk fotograf som er kjent for sine banebrytende fotografiske studier av bevegelse.

Muybridge ble født og vokste opp i Kingston-upon-Thames i Surrey, men emigrerte til New York i USA da han var tjue år gammel og i 1855 til San Francisco. Han levde et ubemerket liv fram til 1868, da hans store fotografier fra Yosemite Valley i California brått gjorde ham verdensberømt.

Studier av bevegelse

Da jernbanemagnaten Leland Stanford i 1872 ga Muybridge oppdraget å bevise at en galopphest i ett bestemt øyeblikk hadde alle fire beina i lufta samtidig, begynte Muybridges eksperimenter. De første forsøkene ble mislykket fordi han ikke hadde et kamera med rask nok lukker. Deretter ble eksperimentene avbrutt fordi han ble tiltalt for drapet på sin kones elsker. Han ble riktignok frifunnet på grunn av nødverge, men fant det hensiktsmessig å reise noen år omkring i Mexico og Mellom-Amerika der han fotograferte reklamebilder for Union Pacific Railroad, et selskap eid av Stanford.

Zoopraxiscope

I 1877 kom Muybridge tilbake til California og gjenopptok eksperimentene. Han koblet fra 12 til 24 kameraer sammen og utviklet en lukker som kunne eksponere bilder på 1/500-dels sekund, en løsning som var teknisk god nok og som dokumenterte Stanfords påstand. Resultatene ble omfattende publisert, vanligvis i form av strektegninger gjort etter bildene, men ble kritisert av mange som mente hestens bein ikke kunne innta så usannsynlige posisjoner. Derfor utviklet Muybridge er foredrag om dyrs bevegelser som han holdt over hele USA og i Europa.

Forelesningene ble illustrert med bilder, projisert ved hjelp av en framviser han selv hadde konstruert og som han kalte zoopraxiscope. Her trykket han fotografier på en roterende glassplate som ble vist fram i rask rekkefølge og skapte illusjonen av bevegelse. Zoopraxiscope ble forgjengeren til den moderne kinoframviseren og var en sensasjon på verdensutstillingen i Chicago i 1893.

Har en galopperende hest alle fire hovene løftet fra bakken på én gang? Med en eksperimentsekvens, utført 1887 på Palo Alto med elektrofotografisk utstyr, kunne Eadweard Muybridge bevise dette for første gang (3. bilde). Eksperimentet skapte historie: Øyeblikksbildets epoke hadde begynt.

.

Animal Locomotion

Muybridge gjorde sine viktigste fotografiske studier av bevegelse i regi av University of Pennsylvania i årene mellom 1884 og 1887. Disse studiene besto av ulike aktiviteter utført av påkledde og nakne mennesker og mange av fotografiene ble publisert i 1887 under tittelen Animal Locomotion.

Muybridge fortsatte arbeidet sitt fram til 1900, da han trakk seg tilbake til fødebyen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg