EZLN (Ejército Zapatista de Liberación Nacional)

Etter opprøret i 1994 har EZLN i større grad vært en politisk bevegelse enn en geriljaorganisasjon. Her holder de pressekonferanse i Mexico by i 2001, Subcomandante Marcos ved mikrofonen.
Av /AP.
1. januar 1994 gjorde EZLN opprør i delstaten Chiapas sør i Mexico. Her tar geriljasoldater oppstilling på veien mellom delstatshovedstaden San Cristóbal de las Casas og byen Ocosingo, der noen av de verste kampene med den meksikanske hæren fant sted.
Av /AP.

Artikkelstart

EZLN (Ejército Zapatista de Liberación Nacional – Zapatistas nasjonale frigjøringshær) er en meksikansk geriljagruppe og politisk bevegelse som 1. januar 1994 gjorde opprør i delstaten Chiapas i det sørlige Mexico med krav om bedre leveforhold for urbefolkningen og i protest mot frihandelsavtalen NAFTA.

Faktaboks

Uttale
zapatˈistas nasjonale frigjøringshær
Etymologi

av Emiliano Zapata, meksikansk revolusjonshelt

Også kjent som

spansk: zapatistas (zapatistene)

EZLN gjennomførte en organisert geriljaoperasjon og erobret flere byer. Gruppen innledet forhandlinger med myndighetene, men trakk seg i 1996.

Bevegelsen har tatt navn etter opprørslederen Emiliano Zapata fra den meksikanske borgerkrigen på 1910-tallet. EZLN ledes av den nærmest mytiske «Subcomandante Marcos» («Underkommandør Marcos»), som aldri viser seg uten balaklava, og gjerne røykende på en pipe. Marcos ble i 1995 identifisert av meksikanske myndigheter som Rafael Guillén Vicente (født 19. juni 1957), utdannet filosof ved prestisjeuniversitetet UNAM i Mexico by. Siden 2006 har han vært kjent under navnet «Delegate Zero».

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg