Bistand til utviklingsland var ikke med i det opprinnelige samarbeidsopplegget i Romatraktaten. Da Romatraktaten ble inngått i 1957 var flere av medlemslandene ennå kolonimakter. Dette endret seg raskt i løpet av 1960-tallet, da de aller fleste tidligere kolonier fikk sin selvstendighet og medlemskap i FN. Utviklingsbistand ble den nye formen for relasjonene mellom vest-europeiske land og fattige land fra omkring 1960.

Samarbeidsavtaler ble etterhvert opprettet mellom EF som helhet (med alle EFs medlemsland som avtalepartnere) og et stort antall utviklingsland. Ved Lomé-konvensjonen, som ble inngått februar 1975 og trådte i kraft mars 1976, sikret 46 stater i Afrika, Stillehavsområdet og Det karibiske hav seg et nært handelspolitisk samarbeid med EF. Avtalen kalles også ACP-avtalen (fork. for Africa, Caribbean, Pacific).

Overenskomsten garanterte tollfri adgang for produkter fra disse land til EF-området, økt utviklingshjelp, kreditter på rimelige vilkår, industrielt og teknisk samarbeid m.m. Lomé-avtalen ble revidert flere ganger i løpet av sin 25-årige eksistens.

Etter utløpet av den fjerde oppdateringen (Lomé-IV) i 2000 ble det inngått en helt ny avtale som kom istedenfor Lomé-avtalen. 

En ny partnerskapsavtale ble undertegnet i Cotonou (Benin) i 2000 som styrket den politiske dimensjonen i samarbeidet, og som ellers hadde i hovedtrekkene de samme økonomiske betingelsene som Lomé-avtalen. Cotonou-avtalen gjelder i 20 år og kan revideres hvert femte år. Den trådte i kraft i 2003 og ble revidert i 2005 og 2010. 

I årenes løp har stadig nye land sluttet seg til partnerskapet, og i 2013 deltok 78 ACP-land i den reviderte Cotonou-avtalen med EU.

EU og medlemslandene bidrar med over halvparten av den samlede offentlige bistanden til verdens utviklingsland. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.