EUROPAN er en europeisk non-profit-organisasjon med 13 medlemsland, som hvert annet år arrangerer en rekke parallelle idekonkurranser for arkitekter yngre enn 40 år.

Organisasjonen ble etablert i 1988 og om lag 50 europeiske byer tilbyr konkurranseoppgaver, som hver gang samler mer enn 1000 deltakerteam fra alle europeiske land.

Organisasjonens formål er todelt: Den tilbyr gjennom konkurransene europeiske byer og byutviklere nye og innovative løsninger på lokale utfordringer, og den gir unge arkitekter muligheter til å få oppdrag, basert på de løsninger vinnerne utarbeider. Konkurransene fungerer også som en arena for faglig debatt, forskning og nettverksbygging.

EUROPAN Norge er organisasjonens norske seksjon, og ble etablert i 2003 etter initiativ fra sivilarkitekt Cornelius Brekke. EUROPAN Norge har ansvaret for å gjennomføre konkurranser på tomter i 3–5 utvalgte norske byer. I EUROPAN 14 som ble avholdt i 2017, var byene Lillestrøm, Narvik og Alta. Samlet deltakerantall her var 73.

EUROPAN Norge er en stiftelse som eies av partnerne Norske Arkitekters Landsforbund, DogA, NMBU, NTNU, Bergen Arkitekthøgskole og Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Organisasjonens drift finansieres av partnerne, Kulturdepartementet og gebyrer fra de utvalgte konkurransebyene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.