EUMETNET

Artikkelstart

EUMETNET organiserer samarbeidsprogrammer som styrker værvarslings- og klimatjenester som leveres av nasjonale meteorologiske institutter i Europa. Samarbeidsprogrammene omfatter det meteorologiske observasjonssystemet, prosessering av meteorologisk informasjon, utvikling av værvarslings- og klimaprodukter og opplæring.

Hensikt

Samarbeidsprogrammene i EUMETNET er ment å gjøre de nasjonale meteorologiske instituttene bedre i stand til å effektivisere og styrke arbeidet med å løse sine nasjonale kjerneoppgaver i samfunnet. Kjerneoppgaver innen observasjonssystem, værvarsling, luftforurensningog klima skal bidra til å sikre liv, verdier og miljø, og bidra til god og fremtidsrettet planlegging på både samfunns- og individnivå i de enkelte landene.

EUMETNET representerer også et samarbeidsforum der tjenester fra nasjonale institutter avgrenset til eget territorium blir satt sammen til å dekke hele Europa. For eksempel er varsel om fare og ekstreme værforhold i Europa samlet i et felles system, METEOALARM. Systemet oppdateres flere ganger i døgnet og presenterer alle de offisielle (nasjonalt utstedte) varsler om naturfare i Europa på en enhetlig måte.

Historie og styringsstruktur

EUMETNET er en europeisk organisasjon som består av 31 nasjonale meteorologiske institutter (pr. 2018). EUMETNET ble etablert som et nettverk med 21 medlemmer i 1995. Videreutviklet til en Economic Interest Grouping EUMETNET (EIG EUMETNET) i 2009. Øverste styringsorgan er EUMETNET Assembly som består av en representant fra hvert medlem og som møtes to ganger i året. EUMETNETs administrasjon ledes av en direktør ansatt på åremål.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg