ENTSO-E

Artikkelstart

ENTSO-E er en europeisk forening som arbeider for å utvikle et effektivt samarbeid, og en harmonisering av det nordiske og europeiske kraftmarkedet.

Faktaboks

Etymologi
Ensto-E står for; European Network of Transmission System Operators for Electricity)
Også kjent som
NordEl

Den tidligere nordiske organisasjonen Nordel, som var organ for systemansvarlige nettselskaper i Sverige, Danmark, Norge, Finland og Island ble avviklet i 2009, men alle driftsoppgaver ble overført til Entso-E, som er en tilsvarende organisasjon for alle de europeiske landene. Det er de systemansvarlige nettselskapene i de enkelte land som er medlemmer. I Norge er det Statnett SF som har den rollen.

Kraftsamarbeidet i Norden har lenge gått i retning av økt vektlegging på utbygging og optimal bruk av utvekslingsforbindelsene over landegrensene, og utnyttelse av det totale kraftsystemet gjennom et felles kraftmarked (se kraftutveksling med utlandet og Nord Pool). Arbeidet i tidligere Nordel har bidratt mye til utveksling av informasjon og kunnskap, til å få bygd kraftutvekslingsledninger mellom landene og til utveksling av kraft mellom systemer med ulike produksjonsformer til gjensidig økonomisk og praktisk fordel.

Sekretariatet for foreningen befinner seg i Brussel i Belgia.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg