ENMOD er en internasjonal avtale om forbud mot miljøpåvirkning for militære formål. Avtalen ble åpnet for undertegning 18. mai 1977 og trådte i kraft 5. oktober 1978, etter at 20 land hadde ratifisert den.

78 land er parter i konvensjonen, som ble ratifisert av Norge 15. februar 1979. Frankrike er det eneste av de fem faste medlemmer i FNs sikkerhetsråd som ikke er tilsluttet ENMOD.

Konvensjonen er av ubegrenset varighet. Den forplikter partene til ikke å gjøre militær eller fiendtlig bruk av metoder for miljøpåvirkning med omfattende, langvarige eller alvorlige virkninger i den hensikt å ødelegge, skade eller krenke en annen stat tilsluttet avtalen. Det er også forbudt å bistå, oppmuntre eller tilskynde til slik virksomhet.

Det er blitt avholdt to oppfølgingskonferanser; i 1984 og 1992. Begge konferansene slo fast at konvensjonen har virket etter sin hensikt og at det ikke har funnet sted brudd på dens bestemmelser.

  • Arthur H. Westing: Environmental Warfare. A Technical, Legal and Policy Appraisal, Stockholm International Peace Research Institute, Tayor & Francis, London and Philadelphia 1984, ISBN 0-85066-278-8

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.