ENMOD

Artikkelstart

ENMOD er en internasjonal avtale om forbud mot miljøpåvirkning for militære formål. Avtalen ble åpnet for undertegning 18. mai 1977 og trådte i kraft 5. oktober 1978, etter at 20 land hadde ratifisert den.

Faktaboks

Også kjent som

norsk Konvensjonen om forbud mot militær og enhver annen fiendtlig bruk av metoder for å påvirke miljøet

engelsk Convenvention on the Prohibition of Military or Any Other Hostile Use of Environmental Modification Techniques

engelsk Environmental Modification Convention

78 land er parter i konvensjonen, som ble ratifisert av Norge 15. februar 1979. Frankrike er det eneste av de fem faste medlemmer i FNs sikkerhetsråd som ikke er tilsluttet ENMOD. 15 stater, herunder Island, har signert avtalen, men ennå ikke ratifisert den.

Konvensjonen er av ubegrenset varighet. Den forplikter partene til ikke å gjøre militær eller fiendtlig bruk av metoder for miljøpåvirkning med omfattende, langvarige eller alvorlige virkninger i den hensikt å ødelegge, skade eller krenke en annen stat tilsluttet avtalen. Det er også forbudt å bistå, oppmuntre eller tilskynde til slik virksomhet.

Det er blitt avholdt to oppfølgingskonferanser; i 1984 og 1992. Begge konferansene slo fast at konvensjonen har virket etter sin hensikt og at det ikke har funnet sted brudd på dens bestemmelser.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Arthur H. Westing: Environmental Warfare. A Technical, Legal and Policy Appraisal, Stockholm International Peace Research Institute, Tayor & Francis, London and Philadelphia 1984, ISBN 0-85066-278-8

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg