Programmering av ENIAC
Programmering av ENIAC bestod i hovedsak av å plugge sammen moduler og stille inn parametre i ligninger ved å skru på brytere. Maskinen regnet relativt raskt, men å sette opp et program kunne ta flere uker.
Av /US National Archives. ID: 594262.

ENIAC var en av de første store, helt elektroniske regnemaskinene, og en viktig forløper for moderne datamaskiner.

Faktaboks

Også kjent som
fork. for eng. Electronic Numerical Integrator and Calculator

Historikk

ENIAC ble utviklet ved University of Pennsylvania av John Mauchly og J. Presper Eckert. Arbeidet startet i 1943, og målet var å lage en maskin som kunne regne ut ballistiske tabeller for det amerikanske forsvaret under andre verdenskrig. ENIAC var ikke ferdig til bruk før i 1946, men den spilte likevel en viktig rolle for forsvaret. Maskinen ble blant annet brukt til å kjøre beregninger for utviklingen av hydrogenbomben, og den gav viktige bidrag til den statistiske Monte Carlo-metoden.

Maskinen ble slått av for godt i 1955 og plassert på teknisk museum i 1957.

Kvinnelig programmeringsstab

Programmeringsteamet rundt ENIAC bestod i hovedsak av kvinner, men deres bidrag til datateknologiens historie ble ikke anerkjent før på 2000-tallet. Ignoreringen av den kvinnelige ENIAC-stabens betydning har vært gjenstand for flere artikler og dokumentarer.

Tekniske spesifikasjoner

ENIAC målte 24 × 30 meter og veide mer enn 20 tonn. Regneenheten inneholdt 17 468 elektronrør. Hastigheten lå på 5000 addisjoner og 360 multiplikasjoner per sekund, mens lagringskapasiteten var 20 tisifrede tall. Programmering skjedde i stor grad ved å skru brytere og plugge ledninger.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Holst, Per Asbjørn (2007). Datateknologiens utvikling. Trondheim: Tapir.
  • Light, Jennifer S. (1999). "When Computers Were Women," i Technology & Culture, vol. 40, nr. 3, side 455-483.

Kommentarer (2)

skrev Lars Mæhlum

En annen kilde oppgir vekta til 27 tonn.

svarte Ola Nordal

Tusen takk for innspill. Jeg endret vekten til "mer enn 20 tonn".

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg