EMMA var en av de første kommersielt tilgjengelige datamaskinene i Norge. Maskinen ble tatt i bruk i 1957 og hadde stor betydning for IT-utviklingen på Vestlandet.

I 1956 ble regnesenteret AL Emma (Elektronisk MateMAtikk-regnemaskin) etablert som et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, Hullkortsentralen for Vestlandet, Norsk Kollektiv Pensjonskasse og noen bedrifter i Bergensområdet. Firmaet disponerte ved oppstarten en del hullkortutstyr, men det store gjennombruddet kom i 1958 med innkjøpet av en IBM 650. Dette var verdens første masseproduserte datamaskin. Det var på denne tiden tradisjon å gi datamaskiner kvinnenavn, og maskinen skulle bli kjent som EMMA, altså samme navn som selskapet.

EMMA er særlig kjent for å ha blitt brukt til skatteberegninger i perioden 1958 til 1963. Det var første gang dette ble gjort med en elektronisk datamaskin i Norge. EMMA ble også brukt til vitenskapelige oppgaver ved Universitetet i Bergen og til administrative databehandlingsoppgaver for næringsliv og forvaltning i regionen. 

Maskinen er i dag utstilt på Norsk Teknisk Museum.

  • Input: hullkort
  • Ordlengde: 10-siffers desimaltall
  • Minne: 2000 ord (roterende magnet-trommel)
  • Hastighet: 1000 addisjoner/subtraksjoner eller 60 multiplikasjoner per sekund
  • Holst, Per Asbjørn (2007). Datateknologiens utvikling. Trondheim: Tapir.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.