Dønna
Dønna
Av .

Dønna er den største øya i Dønna kommune, Nordland fylke. Øya ligger nordvest for Sandnessjøen og dekker et areal på 137 kvadratkilometer. På øya ligger kommunens administrasjonssted, Solfjellsjøen.

I 2017 hadde Dønna øy og Skorpa øy totalt 1235 innbyggere.

Natur

Dønna øy veksler mellom innlandsnatur og kystnatur. Her kan du finne våtmark, skog og fjell, samt mer typisk kystnatur som holmer og skjær. Spesielt søndre del av øya er kupert og berglendt, mens midtre- og nordre del av øya tilhører strandflaten og er flatere.

Øyas og kommunens høyeste punkt finner mann på fjellet Dønnmannen (Dønnamannen), som rager 858 meter over havet. Fra toppen kan man se store deler av Helgelandskysten, med blant annet Vega, Lovund, fjellkjeden De syv søstre og Træna.

Også Åkvikfjellet (287 meter over havet) og Dønnesfjellet (127 meter over havet) er tilgjengelige via turstier.

Kultur og historie

Nord-Europas største steinfallos
Nord-Europas største steinfallos
Av .

Bjørn arrangeres Bjørnsmartnan annet hvert år. Kystmarkedet har en rik historie som går langt tilbake i tid, og i 1870-årene var Bjørnsmartnan regnet for å være landets største kystmarked, med kongelig handelsbevilling og offentlig ting.

Rett nord for Solfjellsjøen – nord på øya – ligger det gamle handelsstedet Nordvika. Stedet hadde sin velmaktstid på 1800-tallet, og hadde da både post og gjestgiveri, i tillegg til handel. I dag finner man Dønna museum i det gamle handelsstedet.

Ved stedet Glein ligger Nord-Europas største steinfallos. Fallosen er i marmor, og regnes å være 1600 år gammel. Tradisjonelt ofret man til steinen for å oppnå fruktbarhet og rikdom.

På 1700-tallet hadde Dønna en kort periode med både saltbrenneri og brennevinsbrenneri, i regi av gårdeier Peder Brønlund, men som følge av at dette krevde mye brensel – som var mangelvare på øya – ble produksjonen av kortvarig art.

Dønnes Gård og Dønnes kirke

Dønnes kirke
Dønnes kirke
Av .

Nord på øya ligger Dønnesfjellet, og i umiddelbar nærhet finner man også Dønnes Gård. Gården er mer enn 800 år gammel, og var tidligere et mektig gods på Helgelandskysten. I 700 år var Dønnes Gård hovedsetet i en av Nord-Norges største godssamlinger, Dønnesgodset. I Håkon Håkonssens saga kan man lese om godseier Pål Vågaskalm, som på 1200-tallet var innehaver av godset, i tillegg til at han var sysselmann under kongen.

Et kuriosa er at Norges første traktor ble tatt i bruk på Dønnes gård i 1908.

Her ligger også Dønnes kirke, som er en middelalderkirke fra 1200-tallet, bygget i stein. Kirken ble opprinnelig reist som Dønnes gårds private kirke. Kirken er rikt dekorert, med blant annet 800 år gammel tysk middelalderkunst, og har også særegne malerier og prekestol fra 1600-tallet.

På slutten av 1600-tallet ble kirken utvidet med mausoleum, og med sine 22 kister og lik er dette et av Norges største mausoleer. I mausoleet ligger flere av gods- og gårdeierne fra Dønnas storhetstid balsamert.

Samferdsel

Utsikt fra Dønna mot Lovund
Utsikt fra Dønna mot Lovund
Av .

Stedet Bjørn er øyas kommunikasjonsknutepunkt, med ferje til fastlandet og til naboøya Løkta. Fra Solfjellsjøen er det ferjeforbindelse til Vandve. I tillegg anløpes Bjørn daglig av nordgående og sydgående hurtigbåt langs Helgelandskysten.

Det er også mulig å ta ferje til Herøy, og komme videre til Dønna via bru.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg