Kanaridue
Kanaridue.
Av /Shutterstock.
Lisens: CC BY 2.0
Fringilla teydea

Fringilla teydea, blåfink.

Kanariøyene er ei gruppe med øyer i Atlanterhavet. Politisk tilhører de Europa, geografisk Afrika. På grunn av en isolert plassering langt fra fastlandet, har det utviklet seg endemiske underarter av flere arter. Det totale antallet arter er likevel begrenset.

Pattedyr

PattedyreneKanariøyene omfatter algeriepiggsvin, tre spissmus- og seks flaggermusarter. Dessuten finnes kanin, husmus, brunrotte og svartrotte på alle øyene, berberjordekorn er innført til Fuerteventura. Det er registrert 20 hvalarter og 4 havskilpaddearter i farvannet. Ni av de 12 landkrypdyrartene (firfisler, skinker og gekkoer) er stedegne (endemiske), og flere av de vel 30 dagsommerfuglartene finnes heller ikke andre steder.

Fugler

Mer enn 350 fuglearter er observert, og 90 arter hekker på øyene. Seks strengt stedegne: kanari- og laurbærdue, kanariskvett (bare på Fuerteventura), kanarigransanger, kanarifuglekonge og blåfink (bare på Tenerife og Gran Canaria). Kanariseiler og kanaripiplerke finnes kun på Kanariøyene og Madeira, mens kanariirisk i tillegg forekommer på Azorene. Dessuten finnes minst 25 stedegne underarter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg