Dyreliv på Hawaii

Hawaii. Hawaiifinkene er endemiske (stedegne) for Hawaii. Her arten Himatione sanguinea. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Hawaii (fink) av /KF-arkiv ※. Gjengitt med tillatelse

Dyregeografisk hører Hawaii til den australske region. På grunn av den lange avstanden til nærmeste kontinent er dyrelivet artsfattig. En meget stor andel av artene er stedegne.

500–1000 hawaii-munkesel yngler på atoller i nordvest. Flaggermusen Lasiurus cinereus,som også finnes i Amerika, var det eneste opprinnelige landpattedyr. Polynesierne innførte hunder, griser og høns. Senere har mange andre dyr kommet hit med menneskets hjelp: 8 arter amfibier, én ferskvannskilpadde, én slange, 9 øglearter, rotte og en rekke fugler.

70 arter landfugler hører hjemme på Hawaii, blant dem en stedegen familie, hawaiifinker. De 22 hawaiifinkeartene stammer sannsynligvis fra en spurvefugl som kom til øyene fra Amerika. 8 av artene er nylig utryddet, flere er truet. Sjøfuglene omfatter laysanalbatross og andre stormfugler, tropikfugler, suler, fregattfugl, terner og noddyer. Hawaiigåsen stod lenge i fare for å dø ut, men ble reddet fordi den formerer seg i fangenskap.

Hawaii har minst 5000 insektarter, mer enn 80 % av dem er stedegne. Sommerfugler, biller, årevinger og eddikfluer er rikt representert. Mer enn 1000 arter av landsnegler er kjent fra øygruppen.

Les mer om Plantelivet på Hawaii.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg