Dyreliv i Pyreneene

Marmota marmota, alpemurmeldyr. Foto fra: Lac De Suyen Pyrenees Frankrike

Cervus elaphus, hjort. Foto fra: Skandinavisk Dyrepark, Djursland, Danmark

Minst 75 pattedyrarter forekommer i Pyreneene. Bjørn og ulv er sjeldne, men gemsebestanden er på over 5000 (1999). Av partåete ellers finnes både pyreneersteinbukk, rådyr, hjort og villsvin. Rovdyrene omfatter blant annet villkatt, rødrev, mår, røyskatt og snømus. Bisamspissmus eller pyreneisk desman (slektning av moldvarpen) holder til i rasktstrømmende bekker og alpemurmeldyr (et stort jordekorn) trives i kolonier i fjellskråningene.

Mange av de samme fuglene som i norske skoger (storfugl, perleugle, svartspett) og fjell (fjellrype, ringtrost). Karakteristiske fjellfugler som er fremmede for oss omfatter alpekråke og -kaie, alpejernspurv, sitronirisk, fjellspurv og den umiskjennelige murkryperen, kalt «bergveggenes hærfugl». Av rovfugler kan nevnes kongeørn, haukørn, musvåk, hønse- og spurvehauk og vandrefalk. Dessuten hekker både gåse-, åtsel- og lammegribb. Sistnevnte er sjeldnest, med en bestand på ca. 140 voksne fugler (1999).

I fjellvannene lever ørret og røye samt innførte arter som regnbueørret og bekkerøye. Av amfibier må nevnes strandpadde og den nattaktive pyreneiske bekkesalamanderen (opp til 3000 moh.).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg