Dyreliv i Jordan

Svarte leoparder har vært kalt pantere i den tro at de var en egen art.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0

kameleon

Av .

Artikkelstart

Struts, løve, gepard, addax- og oryxantilope ble utryddet i Jordan tidlig på 1900-tallet. Oryx er nylig gjeninnført i Shaumari-reservatet.

Pattedyrfaunaen omfatter nesten 70 arter. Leopard og stripehyene er sjeldne. Ulv, karakal, villkatt, gaseller og steinbukk finnes i avsidesliggende strøk. Gullsjakal, rødrev og hare er vanlige. Det finnes tallrike gnagere, blant annet ørkenmus, springmus og hulepinnsvin.

Det hekker 150 fuglearter i landet og 220 opptrer årvisst på trekk. Ytterligere 40 arter er sjeldne gjester. Rovfugler som gåsegribb, åtselgribb, kongeørn og haukørn, vaktel, beduinhøne, sandhøns, lerker, steinskvetter og sangere er karakteristiske hekkefugler. Opptil 200 000 våtmarksfugler samlet seg tidligere ved Azraq-oasen, men antallet er betydelig redusert på grunn av uttørring gjennom de siste 10–15 år.

Det forekommer 73 krypdyr. Øglefaunaen er rik: varan, agamer, gekkoer, skinker og kameleon. Det finnes mange slanger, blant annet de giftige hoggormartene teppeslange og hornslange. Den hellige skarabé (pilletriller) er en av Jordans mer enn 1700 billearter. Gresshoppeinvasjoner forekommer enkelte år.

Tyve arter ferskvannsfisk holder til i elvene mens de rike korallrevene ved Akababukten er hjem for mer enn 1000 fiskearter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg