Dvalin (petroleumsfelt)

Artikkelstart

Dvalin er et petroleumsfelt helt nord på Haltenbanken i Norskehavet. Feltet ligger i blokk 6507/7, omtrent 15 kilometer nordvest for Heidrun-feltet, og 290 kilometer nord for Nyhamna.

Faktaboks

Etymologi

oppkalt etter Dvalin, en hjort som beiter i løvverket på treet Yggdrasil i norrøn mytologi

Operatør for Dvalin er Wintershall DEA Norge.

Funn og utbygging

Da funnet ble gjort, ble det gitt navnet Zidane. Zidane Øst (omdøpt til Dvalin Øst) ble påvist i 2010, mens Zidane Vest (omdøpt til Dvalin Vest) ble påvist i 2012. Det nye navnet Dvalin fra høsten 2016 kom som følge av at det er etablert en navnetradisjon i området knyttet til norrøn mytologi. Heidrun er geita på taket av Valhall, der den spiser skuddene fra verdenstreet Yggdrasil. Dvalin en av fire hjorter som løper omkring på grenene til Yggdrasil og beiter i løvverket.

Utbyggingsplan (PUD) ble godkjent 21. mars 2017. Planen omfattet en undervannsmodul med fire brønner tilknyttet Heidrun-plattformen gjennom en rørledning og en kontrollkabel. Derifra sendes gassen til gassrørledningen Polarled gjennom en 7,5 kilometer lang tilknytningsrørledning, før den blir videre prosessert til tørrgass på Nyhamna gassterminal.

Produksjonsstart var i november 2020.

Reserver

Utvinnbare ressurser estimeres per 2019 til 17,9 milliarder Sm 3 gass, 0,2 millioner tonn NGL og 0,4 millioner Sm 3 kondensat.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg