Grevskap (county) i Storbritannia, i nordøstlige England; 2226 km2 med 493 470 innb. (2001). Hovedstad er Durham, mens største by er Darlington.

Den vestlige delen tilhører Penninene. Høyeste punkt er Burnhope Seat (746 moh.). Den østlige delen består av lave åser med sletteland langs nordsjøkysten. De største elvene er Tees og Wear, som i sine øvre løp danner markerte daler (Teesdale, Weardale).

Jordbruket er variert, med hovedvekt på sauehold (i vest), hvete og havre samt produksjon av meierivarer. Forekomster av kull i den østlige del av Durham har dannet grunnlag for tungindustri, særlig jern- og stål-, mekanisk og kjemisk industri, og området har spilt en viktig rolle i Englands industrihistorie. Etter den annen verdenskrig har spesielt gruveindustrien gått sterkt tilbake, og Durham har vært gjenstand for ulike distriktspolitiske tiltak. Aycliffe (1947) og Peterlee (1948) ble utpekt til new towns, med sikte på å absorbere befolkning fra nedlagte gruvesamfunn, samt å stimulere til etablering av ny industri.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.