Delstat i Mexico, i nordvestre utkant av den meksikanske høyslette, omgitt av delstatene Chihuahua i nord, Coahuila og Zacatecas i øst, Jalisco og Nayarit i sør og Sinaloa i vest; 123 181 km2 med 1 448 600 innb. (2000), en av landets tynnest befolkede delstater. Hovedstad: Durango.

Hele den vestlige del er fylt av høye fjell som tilhører Sierra Madre Occidental. Fjellene når opp til 3300 moh. Den østlige delen tilhører den meksikanske høyslette og har delvis ørkenaktig natur. Området dreneres av Río Nazas (600 km lang) som renner østover fra Sierra Madre Occidental.

Delstaten er rik på mineralske ressurser, bl.a. jernmalm som brytes ved Cerro del Mercado rett utenfor hovedstaden Durango, og gull og sølv nær San Dimas. Utvinningen av de mineralske ressursene har til nå vært hemmet av dårlige kommunikasjoner. Jordbruket er i stor grad avhengig av kunstig vanning. Det dyrkes bl.a. bomull, hvete, mais, tobakk og sukkerrør. Industrien er relativt lite utviklet, men omfatter bl.a. tekstilindustri og støperier.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.