Durango (delstat i Mexico)

Artikkelstart

Durango er en delstat i Mexico, i nordvestre utkant av den meksikanske høyslette, omgitt av delstatene Chihuahua i nord, Coahuila og Zacatecas i øst, Jalisco og Nayarit i sør og Sinaloa i vest. Delstaten har et flatemål på 123 181 km2 med 1 754 754 innbyggere (INEGI, 2015), en av landets tynnest befolkede delstater. Hovedstaden er byen med samme navn, Durango.

Faktaboks

Også kjent som
[duraŋgå].

Natur

Hele den vestlige del er fylt av høye fjell som tilhører Sierra Madre Occidental. Fjellene når opp til 3300 meter over havet. Den østlige delen tilhører den meksikanske høyslette og har delvis ørkenaktig natur. Området dreneres av Río Nazas (600 km lang) som renner østover fra Sierra Madre Occidental.

Næringsliv

Delstaten er rik på mineralske ressurser, blant annet jernmalm som brytes ved Cerro del Mercado rett utenfor hovedstaden Durango, og gull og sølv nær San Dimas. Utvinningen av de mineralske ressursene har vært hemmet av dårlige kommunikasjoner. Jordbruket er i stor grad avhengig av kunstig vanning. Det dyrkes bomull, chilipepper, mais, alfalfa, sorghum og sukkerrør. Skogbruk er av stor betydning, siden store deler av delstaten er skogkledd. Byen Gómez Palacio er sete for delstatens industri, med bil- og tekstilfabrikker, såpe- og matvareproduksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg