Dunkerque (slagskip)

Av .

Artikkelstart

Dunkerque var et fransk slagskip som ble brukt under andre verdenskrig.

Historie

Dunkerque-klassen, som i tillegg til Dunkerque bestod av søsterskipet Strasbourg, ble utviklet under sterk innflytelse fra den britiske Nelson-klassen, og hadde som denne hele hovedbestykningen plassert foran broen.

Dunkerque ble sjøsatt 2. oktober 1935 og ble offisielt tatt i bruk av den franske marinen 1. september 1938, som flaggskip i den franske atlanterhavsskvadronen.

Etter krigsutbruddet i september 1939 og frem til den franske kapitulasjonen deltok det i flere allierte operasjoner. Etter angrepet på Norge var det ment at Dunkerque skulle eskortere transport av tropper og utstyr til Norge, men på grunn av økt spenning i Middelhavet ble det i stedet sendt dit, hvor det opererte fra den franske flåtebasen i Mers el-Kébir i Algerie.

Etter den franske kapitulasjonen ble Dunkerque og søsterskipet Strasbourg liggende i Mers el-Kébib, og i Storbritannia ble de franske slagskipene oppfattet som en trussel da britiske myndigheter nå fryktet at de kunne bli tatt i bruk av Tyskland. Storbritannia iverksatte 3. juli 1940 derfor den kontroversielle Operation Catapult, hvor de sendte en flåte til Mers el-Kébib og krevde at de franske skipene enten sluttet seg til Storbritannia, eller ble overgitt til Storbritannia eller en annen nasjon hvor de ikke ville utgjøre noen trussel mot allierte styrker. I det påfølgende slaget ble Dunquerke hardt skadet og liggende strandet.

I ytterligere et britisk angrep 6. juni ble Dunkerque igjen hardt skadet da synkeminene ombord i et fransk patruljeskip, utløst av en britisk torpedo, eksploderte nær baugen til slagskipet.

Dunkerque ble allikevel hevet, og i juni 1942 lyktes det å flytte slagskipet til marinebasen i Toulon. Da Tyskland begynte okkupasjonen av Vichy-Frankrike ble Dunkerque sammen med resten av den franske flåten liggende i Toulon sprengt av sabotører 27. november 1942.

Spesifikasjoner

Dunkerque hadde en hovedbestykning bestående av åtte 13-tommers kanoner i to kvadruppeltårn. Maskineriet bestod av dampturbiner med en samlet ytelse på 112 500 hestekrefter som drev fire propeller.

  • Standard deplasement: 26 924 tonn
  • Lengde: 215,5 meter
  • Toppfart: 29,5 knop
  • Rekkevidde: 7500 nautiske mil ved 15 knop

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg