Dundee Football Club

Logoen til Dundee FC
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Dundee Football Club er en fotballklubb basert i Dundee, Skottland. Klubben ble grunnlagt i juni 1893 etter enighet om å slå sammen de to lokale Dundee-klubbene Our Boys og East End.

Faktaboks

Også kjent som
The Dark Blues/ The Dee

Dundee hadde sin storhetstid på begynnelsen av 1960-tallet. Klubben ble skotsk seriemester i 1962 og kom til semifinalen i Serievinnercupen sesongen 1962/1963. Klubbens manager i denne perioden var Bob Shankly, som var bror av Liverpools legendariske trener Bill Shankly.

Fakta

  • Hjemmebane: Kilmac Stadium at Dens Park
  • Tilskuerkapasitet: 11 775
  • Liga: Scottish Premiership (øverste nivå) sesongen 2021/2022
  • Drakter: blå trøyer og hvite bukser

Kjente spillere og managere

Av spillere som er innlemmet i klubbens Hall of fame kan nevnes Claudio Caniggia, Billy Steel, William Longair, Bobby Cox og Doug Cowie.

Av managere: Georg Anderson og Bob Shankly.

Dens Park Stadium

Hjemmebanen til Dundee er Dens Park Stadium. Klubben har spilt der siden 1899. Dens Park ligger i Sandeman Street, bare et par hundre meter fra hjemmebanen til byrivalen Dundee United, Tannadice Park. Den korte avstanden mellom banene til de to rivalene er unikt i internasjonal fotball. Tilskuerrekorden ble satt i 1953 da det kom 43 024 tilskuere for å overvære oppgjøret mellom Dundee og Rangers i den skotske cupen.

Klubbens eneste skotske cupmesterskap

I 1910 ble Dundee skotske cupmestere etter å ha slått Clyde på Rangers sin hjemmebane, Ibrox. Dette var lagets første skotske mesterskapstittel. Etter seieren over Clyde skulle det imidlertid gå 41 år før Dundee vant sølvtøy igjen.

Georg Anderson 1944–1954

Like før utbruddet av Andre verdenskrig rykket klubben ned fra øverste nivå. I 1944 ble George Anderson ansatt som manager for Dundee, en stilling han hadde i ti år. Anderson, som er innlemmet i klubbens «Hall of fame», var opptatt av at laget skulle spille attraktiv og underholdende fotball. Under hans ledelse rykket Dundee opp igjen til øverste nivå i det skotske ligasystemet og klubben etablerte seg som et topplag.

Sesongen 1948/1949 kom Dundee til semifinalen i den skotske cupen- og ligacupen. Samme sesong ledet laget serien med ett poeng foran siste serierunde, og ville blitt seriemester med seier over Falkirk. Slik gikk det ikke. I den dramatiske kampen mot Falkirk misset Dundee et straffespark i første omgang på stillingen 0-0. I andre omgang raknet det fullstendig for Dundee og tapte til slutt 4-1. Rangers slo Albion Rovers med samme sifre og ble dermed seriemestere.

I 1950 ble det satt overgangsrekord i internasjonal fotball da Anderson hentet Billy Steel til Dundee for 23 500 pund. Året etter vant Dundee den skotske ligacupen da de slo Rangers 3-2 på Hampden Park i Glasgow. Tolv måneder senere gjentok de bedriften med å slå Kilmarnock i ligacupfinalen.

Bob Shankly 1959–1965

Bob Shankly ble i 1959 ansatt som manager for Dundee. Sesongen 1961/1962 ble klubben for første og foreløpig siste gang seriemester. Seriemesterskapet gjorde at Dundee ble kvalifisert til å være med i Serievinnercupen, forløperen til dagens Mesterliga. Sesongen 1962/1963 slo de ut FC Köln, RSC Anderlecht og Sporting Clube de Portugal fra Serievinnercupen, før de tapte semifinalen mot AC MilanSan Siro.

Journalist og fotball-historiker Bob Crampsey hevder at Dundee-laget som vant seriemesterskapet i 1962 og som kom til semifinalen i Serievinnercupen, kanskje var det beste laget som har vært i Skottland etter krigen. Sitt foreløpig siste trofé vant Dundee i 1974 da de slo Celtic 1-0 på Hampden Park i finalen i ligacupen.

Økonomiske problemer

Mot slutten av 1990-tallet var Dundee nær ved å gå konkurs. En viktig årsak til de økonomiske problemene var at Scottish Premier League krevde at klubben måtte rive ståplasstribunene på Dens Park og bygge sitteplasser på hele stadion. De økonomiske problemene fortsatte. I 2000 ble italieneren Ivano Bonetti ansatt som manager for Dundee. Bonetti hentet en rekke store stjerner til klubben, deriblant argentineren Claudio Caniggia. Under Bonettis ledelse spilte laget underholdende fotball, men etter hvert kom lønnskostnadene til de profilerte spillerne ut av kontroll. I 2003 ble Dundee satt under administrasjon etter at klubben hadde opparbeidet seg en gjeld på nærmere 20 millioner pund. I 2005 rykket klubben ned fra Scottish Premiership noe som førte til at inntektene sank og den økonomiske situasjonen forverret seg. Sommeren 2009 «spyttet» businessmannen Calum Melville fra Aberdeen penger inn i klubben og reddet den fra konkurs.

Meritter

  • Skotsk seriemester (1): 1961/1962
  • Skotsk cupmester (1): 1910
  • Skotsk ligacupmester (3): 1952, 1953, 1974

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg