Faktaboks

Duncan Haldane
Født
14. september 1951, London, England
Duncan Haldane
Duncan Haldane
Av /𝒲.
Lisens: CC BY 2.0

Frederic Duncan Michael Haldane er en britisk fysiker som fikk Nobelprisen i fysikk for 2016 sammen med David J. Thouless og John M. Kosterlitz.

Haldane fullførte sin doktorgrad i 1978 og har senere hatt flere professorater i fysikk. Han er kjent for mange viktige bidrag til kondenserte fasers fysikk. Nobelprisen ble gitt for arbeider som hadde med såkalte topologiske faseoverganger å gjøre.

Tradisjonelt er ulike faser av materien blitt forklart som at det dreier seg om materie med forskjellige symmetriegenskaper. For eksempel har fast stoff i form av en krystall en mer symmetrisk molekylstruktur enn en sky av gass. Thouless, Haldane og Kosterlitz har vist at når det gjelder ulike faser av ekstremt tynne flak, eller tråder ved svært lav temperatur, så bør de ulike fasene heller karakteriseres ved deres topologiske egenskaper. I topologien klassifiseres ting ved noe som kalles topologiske invarianter og representerer hvor mange hull de har. Ved en slik faseovergang endres antall hull, og det er noe som ikke kan endres kontinuerlig. Dette passer godt i en beskrivelse av tilstander der kvanteeffekter gjør seg gjeldende, slik som ved filmer og tråder som er så tynne at tykkelsen bare utgjør noen få atomer.

Ved å analysere slike tråder og filmer av materie har Haldane bidratt til en økt forståelse av av mange fenomener som er blitt oppdaget eksperimentelt, for eksempel kvantisert elektrisk ledningsevne. Han har også gitt oss en økt forståelse av et fenomen som kalles kvantehalleffekten, som dreier seg om oppførselen til elektromagnetiske felter i ekstremt tynne filmer.

Resultatene til Haldane, Thouless og Kosterlitz har blant annet ført til utvikling av et materiale som kalles topologisk isolator. Det leder strøm på overflaten, men ikke inni, og kan bli viktig blant annet i utviklingen av en ny type datamaskiner.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg