Dukovany kjernekraftverk

Dukovany kjernekraftverk med kjøletårn
Av .
Lisens: public domain

Artikkelstart

Dukovany kjernekraftverk ligger rundt 30 kilometer sørøst for Třebíč i Tsjekkia. Kraftverket har fire kjernereaktorer med en samlet netto ytelse på 1878 MWe.

Arbeidet med å bygge kraftverket ble igangsatt i 1979 og i løpet av 1987 var alle reaktorene i kommersiell drift. Reaktorene er en russisk trykkvannsreaktor av typen VVER-440 modell V-213. Reaktorene var opprinnelig konstruert for en brutto ytelse på 440 MWe, men ble senere oppgradert til 456 MWe i 2008 og 500 MWe i 2012. Med en termisk totalvirkningsgrad på 32,6 prosent får hver reaktor en netto ytelse på rundt 470 MWe. Kraftverket har åtte kjøletårn, der vann til kjøling hentes fra Dalešice reservoar. Dette vannmagasinet tilhører et pumpekraftverk som er bygd i tilknytning til elven Jihlava.

Kraftverket eies og driftes av ČEZ Group, som er et tsjekkisk kraftselskap med nesten 70 prosent statlig eierandel. Flere tiltak er gjort for å forlenge reaktorenes levetid, og i 2009 ble lisensen utvidet med 10 år. I løpet av 2016-2017 fikk alle reaktorene i kraftverket på ny utvidet sin lisenstid, denne gangen uten angitt sluttdato, men der det ble stilt krav om regelmessig rapportering. Østerrike har protestert mot denne utvidelsen, med henvisning til at avstanden til den østerrikske grensen bare er 50 kilometer.

Et kjernekraftverk kan også levere varmeenergi, og ČEZ planlegger å etablere en fjernvarmeforbindelse til byen Brno, som ligger mer enn 40 kilometer unna.

Nye reaktorer

CEZ har gjennomført en forstudie med tanke på å bygge ut kraftverket med nye reaktorer. I den forbindelse har de bedt de tsjekkiske myndigheter om å gjøre en vurdering av miljøkonsekvensene. Søknad om byggetillatelse er ventet i 2025. I henhold til regjeringens handlingsplan for kjernekraft, som ble vedtatt i 2015, skal en ny reaktor i Dukovany ha prioritet framfor Temelin, for å sikre fortsatt produksjon når de eldre reaktorene ventelig vil bli avviklet rundt 2035. Flere leverandører har kommet med innspill om både bygging og finansiering av en ny reaktor.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg