Dublin III-forordningen av 26. juni 2013 er en avtale mellom EU-landene, Island, Sveits, Liechtenstein og Norge som bestemmer hvilket av disse landene som har ansvaret for å behandle søknaden om beskyttelse. Norge deltar i Dublin-samarbeidet i henhold til utlendingsloven § 32 første ledd bokstav b).

Av totalt 10 056 asylsøknader i 2014 ble 1 922 returnert til andre Dublin-medlemsstater med hjemmel i Dublin-regelverket. Til sammenligning ble det samme år returnert 392 søkere etter første asyllandregelen – som regel til trygge tredjeland utenfor EU som USA og Canada. 

Dublin-samarbeidet innebærer som hovedregel at en søknad om asyl kan nektes realitetsbehandlet i Norge dersom asylsøkeren kan kreves mottatt av et annet land som deltar i Dublin-samarbeidet. 

En søknad blir som hovedregel avvist i Norge dersom søkeren har visum eller oppholdstillatelse i et annet land, opphold i et annet land eller har søkt beskyttelse i et annet land.

Enslige mindreårige asylsøkere blir kun overført til andre land hvis de har familie i et annet europeisk land og/eller søknaden allerede har blitt behandlet der.

Asylsøkeren får søknaden sin behandlet i kun ett av landene som deltar i samarbeidet. Alle landene som deltar i samarbeidet, forplikter seg til å overholde Flyktningekonvensjonens regler om å gi beskyttelse til forfulgte og ikke sende tilbake personer til land eller områder der de risikerer å bli utsatt for forfølgelse. Videre forplikter de seg til å behandle asylsøkere humant og sikre deres juridiske rettigheter til blant annet å klage over avslag på søknaden.

Hvis søkeren flytter mellom land, skal han eller hun sendes tilbake til det landet som allerede har behandlet søknaden eller som skal ha ansvar for å behandle søknaden. Det følger av den såkalte første asyllandregelen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.