Dschang

kartskisse som viser Dschangs beliggenhet i Kamerun.

Dschang, by i Kamerun. Dschang ligger i fjellene vest i regionen Ouest (West), ca. 48 km vest for byen Bafoussam nær grensen til regionen Nord-Ouest, og ca. 1400 moh., noe som gir Dschang et behagelig svalt klima for Afrika. Administrasjonssenter for divisjonen Ménoua. Befolkningen i byen Dschang var i henhold til folketellingen i 2005 på 63 838 innbyggere. Med en årlig befolkningsvekst på 3.2% kan befolkningen anslås til ca. 85 000 (2015). Innbyggerne utgjøres vesentlig av folkegruppen bamiléké.

Området fikk sin første vekstperiode fra 1895, da det ble oppdaget av tyske kolonimyndigheter. Byen Dschang ble opprettet i 1903 med utgangspunkt som militærforlegning for tyskerne. Under den første verdenskrig ble byen erobret av britene. Den kom under fransk styre fra 1920, da denne delen av Kamerun ble stilt under fransk administrasjon av Folkeforbundet (forløper til FN).

Under andre verdenskrig ble byens klima unyttet for allierte soldater som rekreasjonssted. For dette formålet ble et rekreasjonssted kjent som Centre Climatique åpnet i Dschang i 1942.

Under fransk styre var Dschang administrasjonssenter for regionen Ouest, men etter at dette ble flyttet til byen Bafoussam da Kamerun fikk sin uavhengighet i 1960, gikk byen inn i en nedgangsfase.

Ny momentum kom med åpningen av Dschang universitet i 1993. Jordbruk og husdyrhold er sammen med handel, administrasjon og utdanning, blant viktigste næringer. Med begrensede kommunikasjoner, blant annet som følge av sin beliggenhet høyt over havet og med mye nedbør, er Dschang forblitt i skyggen av ny utvikling i denne delen av Kamerun. Det er likevel fortsatt planer om videre satsing på turisme.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg