Dschang

kartskisse som viser Dschangs beliggenhet i Kamerun.

Artikkelstart

Dschang er en by i Kamerun. Byen ligger i fjellene vest i regionen Ouest, cirka 48 kilometer vest for byen Bafoussam, nær grensen til regionen Nord-Ouest. Befolkningen i Dschang er på 93 818 innbyggere (projeksjon 2020).

Byen ligger cirka 1400 meter over havet, noe som gir Dschang et behagelig svalt klima i afrikansk målestokk, med en gjennomsnittstemperatur gjennom året på 20 °C.

Dschang er administrasjonssenter for divisjonen Ménoua. Jordbruk og husdyrhold er sammen med handel, administrasjon og utdanning, blant de viktigste næringene. Med begrensede kommunikasjoner, blant annet som følge av sin beliggenhet høyt over havet og med mye nedbør, er Dschang forblitt i skyggen av ny utvikling i denne delen av Kamerun. Det er likevel fortsatt planer om videre satsing på turisme. Et museum for kamerunsk sivilisasjon som gir oversikt over 250 folkegrupper i Kamerun er forlagt til byen.

Historie

Dschang er hovedsakelig befolket av folkegruppen bamileke, som er antatt å ha ankommet området på 1600-tallet da de startet en migrasjon nordfra for å unngå islamisering. De fikk sin første kontakt med europeerne da området ble inntatt av en tysk militæravdeling i 1895. Byen ble opprettet i 1903 med utgangspunkt i en tysk militærforlegning. Under første verdenskrig ble byen erobret av britene. Den kom under fransk styre fra 1920, da denne delen av Kamerun ble stilt under fransk administrasjon av Folkeforbundet (forløper til FN).

Under andre verdenskrig ble byens klima unyttet for allierte soldater som rekreasjonssted. For dette formålet ble et rekreasjonssted kjent som Centre Climatique åpnet i Dschang i 1942.

Under fransk styre var Dschang administrasjonssenter for regionen Ouest, men etter at dette ble flyttet til byen Bafoussam da Kamerun fikk sin uavhengighet i 1960, gikk byen inn i en nedgangsfase. Ny momentum kom med åpningen av Dschang universitet i 1993.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg