Dronningparken
Dronningparken
Av /Shutterstock.

Dronningparken er den sørvestre delen av Slottsparken i Oslo. Dronningparken er inngjerdet og normalt bare åpen for publikum i perioden 18. mai–1. oktober. Dronningparken har alltid hatt en særegen stilling i parkområdet rundt Slottet, som en park i parken forbeholdt de kongelige i den tiden de bor på Slottet.

Parken har forandret seg gjennom tidene, men har beholdt hovedtrekkene fra den romantiske parken fra slutten av 1700-tallet, da området var en del av løkken Sommerro, som ble eid av Bernt Anker. Lindealleen som munner ut mot dagens Henrik Ibsens gate, er fra Bernt Ankers tid. Løkken ble solgt på auksjon i 1840 og deretter innlemmet i den romantiske landskapsparken som nå ble anlagt rundt den nye kongeboligen. Det åttekantete lysthuset i sveitserstil ble oppført i 1854–1857.

Stallbygningen ble oppført i 1848 og utvidet i 1911. Arkitekten var slottsforvalter Hjalmar Welhaven. Under andre verdenskrig hadde Hirdens etterretningsstab lokaler her. I 2017 åpnet dronning Sonja et galleri i stallbygningen kalt Dronning Sonja KunstStall.

På hjørnet av Parkveien og Henrik Ibsens gate ble det i 1998 åpnet en ny nedgang til Nationaltheatret stasjon (arkitekt Arne Eggen) med utsmykning av Terje Roaldkvam.

I Dronningparken står skulpturen «Rådyret», utført av Arne N. Vigeland i 1953 og flyttet hit fra Bygdøy kongsgård i 1991.

De senere årene har Dronningparken vært rammen om flere arrangementer, ikke minst i forbindelse med markeringen av kongeparets 25-årsjubileum som konge og dronning i 2016. Da plantet kongeparets barnebarn hvert sitt rognebærtre i parken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg