Dronning Ragnhild-drakt

Dronning Ragnhild-drakt
.

Artikkelstart

Dronning Ragnhild-drakt er skapt av Rakel Lapin og er en fri komposisjon uten rot i folkedraktskikken. Den ble lansert i 1999, og har broderier med symboler fra vikingtid og Snorres kongesagaer. Rakel Lapin har også lagd Jærbunaden Veslemøy og mannsbunaden Aadne.

Draktdeler

Liv

Livet kan enten bæres nedi eller utenpå stakken. Det lages i blått ullstoff med flerfarget broderi i kjedesting. På framstykkene er det blomstermotiv og ranker, mens ryggen har et stort motiv med treet fra dronning Ragnhilds drøm. Treet skal symbolisere kvinnelivet – at en ikke skal gi opp sjøl om en kan ha det vanskelig.

Livet er djupt utringet foran og lukkes med maljer og kjede. Halsen kan være v-ringet i nakken. Når livet brukes utenpå stakken, lukkes det på samme måte med maljer og kjede. Nedre del av livet har avrundede hjørner foran.

Stakk

Stakken er i samme stoff som livet, og er foldelagt. På forsida har stakken to litt breiere folder som møtes midt foran, og snøremaljene fra livet fortsetter nedover stakken, slik at de to foldene holdes sammen øverst.

Stakken er brodert med motiv av to vikingskip som ligger ved siden av hverandre under en blomsterkrans, stiliserte havbølger, sjøstjerner, tang og skjell.

Belte

Bunaden har belte i samme stoff som liv og stakk, og beltet går ned i en spiss midt bak. Bak på beltet er det brodert blomstermotiv. Foran lukkes beltet med sølvspenne.

Skjorte

Det hører linskjorte til bunaden. Skjorta er dekorert med broderi av kjedesting i blått på halskrage, bringestykke og håndlinninger.

Lomme

Løslomma er lagd i samme stoff som stakken, og har et utvalgt broderimotiv foran. Den lukkes med en sølvknapp og henger i beltet.

Hodeplagg

Det er utarbeidet en hatt som hodeplagg til bunaden.

Ytterplagg

Kepen er i samme stoff som resten av bunaden, og har litt blomsterbroderi på skuldrene. Den lukkes foran med ei sølvspenne.

Metall

Rakel Lapin har utarbeidet eget sølv til bunaden. Det er ei halsnål og ei bringenål med motiv av vikingskip, samt snøremaljer, skjorteknapper, lommeknapp og beltespenne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg