Dresser-Rand

Artikkelstart

Dresser-Rand Group Inc. er et amerikansk industrikonsern som er verdensledende innen produksjon av kompressorer og gassturbiner til petroleumsvirksomhet og annen prosessindustri. Det eies av Siemens, og har virksomhet i blant annet USA, Frankrike, Tyskland, Brasil, Kina, India og Norge.

Selskapet ble dannet i 1987. I 2015 kjøpte det tyske industrikonglomeratet Siemens Dresser-Rand for 7,6 milliarder euro. Dresser-Rand-navnet består på enkelte områder, men selskapet opererer også under navnet Siemens Energy.

Historikk

Dresser-Rand ble dannet som et samarbeid mellom Dresser Industries og maskinindustrikonsernet Ingersoll-Rand. Dresser Industries (grunnlagt i 1956) var leverandør av utstyr og tjenester til oljebransjen og annen energiindustri og ble i 1998 overtatt av konkurrenten Halliburton, som i 2000 solgte Dresser Industries del av Dresser-Rand videre til Ingersoll-Rand, som ble eneeier. I 2004 ble Dresser-Rand overtatt av investeringsselskapet First Reserve Corporation, som i 2001 også overtok resten av Dresser Industries fra Halliburton (Dresser, Inc.).

Virksomhet i Norge

I Norge ble Kongsberg Dresser Power grunnlagt i 1985 som et samarbeid mellom Kongsberg Våpenfabrikk og Dresser Industries for å produsere gassturbiner. Dresser-Rand overtok i 1988 Kongsberg Våpenfabrikks eierandel (50 prosent) og dannet det norske datterselskapet Dresser-Rand AS, med virksomhet også i Drammen. Virksomheten i Drammen ble senere nedlagt. Avdelingen i Kongsberg har per 2020 rundt 200 ansatte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg