HMS Dreadnought
.
Lisens: fri

HMS Dreadnought var et britisk slagskip sjøsatt i 1906. Det var det første turbindrevne slagskipet i verden, og med sin høye fart og store bestykning var dette slagskipet enestående for sin tid og dannet forbilde for senere slagskipsbygging. Dreadnought ble lenge brukt som fellesbetegnelse for skip av denne type.

Faktaboks

Uttale
drˈednå:t
Etymologi
engelsk ‘fryktløs’

Historie

Etter at John Arbuthnot Fisher ble utnevnt til første sjølord og sjef for den britiske marinen i 1904, etablerte han en komité i for å utvikle et såkalt all-big-gun-slagskip, et slagskip med flest mulig kanoner i hovedbestykningen og uten sekundærbestykning. Kommiteen, som også utviklet den første slagkrysserklassen, bestemte seg for et design hvor skipet ble drevet av dampturbiner og bestykningen bestod av ti tolvtommers kanoner, og byggingen av Dreadnought startet i slutten av 1905.

HMS Dreadnought ble sjøsatt 10. februar 1906, og var ferdigbygd for sjøprøver i oktober 1906. Slagskipet ble offisielt tatt i bruk av den britiske marinen 27. mars 1907. Dreadnought ble ved utbruddet av første verdenskrig en del av Grand Fleet, den britiske hovedflåten, og senket i februar 1915 en tysk ubåt ved å kjøre den i senk, men var lite brukt i kamphandlinger utover dette. HMS Dreadnought ble satt i reserve i august 1918, og ble en kort periode brukt som moderskip før det ble solgt til opphugging i 1921 og ble hugget opp i 1922.

Spesifikasjoner

HMS Dreadnought var utstyrt med Parsons dampturbiner med direkte drift på fire propeller, og en ytelse på 23 000 akselhestekrefter. Bestykningen bestod av ti tolvtommers (30,5 centimeter) kanoner i fem dobbelttårn. Pansringen var 28 centimeter på det tykkeste.

  • Deplasement: 17 900 tonn
  • Lengde: 160,63 meter
  • Toppfart: 21 knop
  • Rekkevidde: 6620 nautiske mil ved 10 knop
  • Mannskap: 810

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Burt, R. A. (2012). British Battleships of World War One (New Revised Edition). Barnsley: Seaforth Publishing

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg