Drammen. Endel av Bragernes-bebyggelsen ble ødelagt av brann i 1817. Akvarell av H.P.C. Dahm.

Fri. fri

Drammen. Ladestedene Strømsø og Bragernes lå på hver sin side av Drammenselvens munning. De ble slått sammen til kjøpstaden Drammen i 1811. Kobberstikk fra 1752.

KF-arkiv. fri

Drammen er administrasjonssenteret i Drammen kommune og sete for fylkesadministrasjonen i Buskerud. Drammen tettsted har vokst utover kommunens grenser og inkluderer også større eller mindre tettbebyggelser i Røyken, Lier, Øvre Eiker og Nedre Eiker kommuner, samt Sande kommune i Vestfold. Drammen tettsted hadde i 2016 en folketall på 115 137 og er med dette Norges 5. største tettsted (etter Oslo, Bergen, Stavanger/Sandnes og Trondheim).

Av tettstedet Drammens befolkning 2016 bodde 63 990 eller 58 prosent i Drammen kommune. Den resterende andelen av tettstedets folketall fordelte seg dette året med 21 prosent i Nedre Eiker, 10 prosent i Lier, 7 prosent i Øvre Eiker, 4 prosent i Røyken og mindre enn 0,5 prosent i Sande. Den store andelen av tettstedets befolkning bosatt i omegnskommunene illustrerer klart Drammens trange grenser.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

12. juni 2016 skrev Gunstein Løken

Uten at jeg kan si hva svaret skulle vært, så må det følgende være feil, i hvertfall hva gjelder Ø Eiker:
"Av tettstedet Drammens befolkning i 2015 bodde 63 990 eller 58 prosent i Drammen kommune. Den resterende andelen av tettstedets folketall fordelte seg dette året med 21 prosent i Nedre Eiker, 10 prosent i Lier, 7 prosent i Øvre Eiker, 4 prosent i Røyken og mindre enn 0,5 prosent i Sande."

13. juni 2016 svarte Geir Thorsnæs

Øvre Eikers del av Drammen tettsted omfattet i 2015 8296 innbyggere eller 7 prosent av tettstedets befolkning. Den omfatter tettbebyggelsene Loesmoen og Hokksund som er mer eller mindre vokst sammen med tilsvarende tettbebyggelse i Nedre Eiker (Steinberg, Mjøndalen, Krokstadelva og Solbergelva) med i alt 23 547 innbyggere. Den bymessige bebyggelsen i begge kommuner er deler av et sammenhengende "bybånd, på nord- og/eller sørsiden av Drammenselva, og utgjør en del av Drammen tettsted. Om definisjonen av et tettsted, se artikkelen "Tettsted" i Store Norske Leksikon.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.