Dr. Seuss

Faktaboks

Dr. Seuss

Theodor Seuss Geisel

Født
2. mars 1904
Død
24. september 1991
Fødested
Springfield, Massachusetts
Dødssted
La Jolla, California

Theodor Seuss Geisel var en amerikansk forfatter og tegner, mest kjent for å ha skrevet og illustrert flere titalls barnebøker på rytme og rim under kunstnernavnet Dr. Seuss. Blant hans mest kjente bøker er The Cat in the Hat, The Lorax og How the Grinch Stole Christmas.

Geisel begynte sin karriere som humorist og illustratør i tidsskrifter som Life og Vanity Fair, og som reklametegner. I 1937 debuterte han som barnebokforfatter under navnet Dr. Seuss med And to Think That I Saw It on Mulberry Street. Her tok han i bruk den verserytmen som gjennomgående skulle karakterisere bøkene hans, med utstrakt bruk av versefoten anapest, noe også selve boktittelen illustrerer.

Fra krig til suksess

Etter at han ga ut den første av to bøker om elefanten Horton, Horton Hatches The Egg (1940, norsk oversettelse: Horton klekker ut et egg, 2006), engasjerte Geisel seg i andre prosjekter i forbindelse med andre verdenskrig. Tegningene han lagde for New York-avisen PM, støttet opp om president Franklin D. Roosevelts krigføring. I 1943-46 jobbet han med film i den amerikanske hæren og skrev blant annet manus til propagandafilmen Your Job In Germany, regissert av Frank Capra.

Etter krigen vendte Geisel som Dr. Seuss tilbake til barnebøkene, og i 1957 kom to av hans største suksesser, The Cat in The Hat (norsk oversettelse: Katten med hatten, 2005) og How The Grinch Stole Christmas. Den første av dem er en historie om en katt som dukker opp og setter hele huset på hodet for to barn som kjeder seg en regnværsdag. Den består på originalspråket kun av 236 ulike ord og regnes som en av tidenes største lettlestklassikere.

The Grinch handler om en gretten skapning som hater julen og gjør alt for å ødelegge den, men som til slutt lar seg rive med av julestemningen. Ordet grinch er gått inn i engelsk dagligtale i betydningen gledesdreper.

Lek og alvor

Dr. Seuss' barnebøker kjennetegnes av en lekenhet som kommer til uttrykk både i språk og illustrasjoner, men han hadde også en mer alvorlig side. Den viser seg blant annet i boken Geisel selv skal ha regnet som sin personlige favoritt, miljøfabelen The Lorax (1971, norsk oversettelse: Loraxen, 2012) om en mann som hogger ned all skog og erstatter den med fabrikker og forurensning. Hans siste bok, Oh, the Places You'll Go! (1991, norsk oversettelse: Ja, overalt kan du dra!, 2009), er en ettertenksom skildring av alt hva en ung mann skal få oppleve, og ble en av hans aller mest solgte bøker.

Til sammen har Dr. Seuss' barnebøker solgt minst 100 millioner eksemplarer og blitt oversatt til rundt 20 språk. En rekke av bøkene hans er også filmatisert.

Eksterne lenker

Litteratur

  • Cohen, Charles: The Seuss, the Whole Seuss and Nothing But the Seuss, 2004, Finn boken
  • Morgan, Judith & Morgan, Neil: Dr. Seuss & Mr. Geisel: A Biography, 1996, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg