Drøvtyggere

Tegningen viser fôrets gang gjennom en drøvtyggermage. Når dyret spiser, tygges fôret første gang bare så mye som det er nødvendig for svelgingen, og går så direkte ned i den rommelige formagen, som igjen er delt i to avdelinger: vomma, som er meget vid og stor, og nettmagen. Fra nettmagen blir fôret, etter å ha gjennomgått en gjæringsprosess, støtt opp i små klumper gjennom det vide spiserøret for å fintygges mens dyrene hviler.

Det fintygde maten går deretter ned i den fordøyende magen for å bli fordøyd. Denne er også delt i to avdelinger: bladmagen og løypemagen. Maten havner først i bladmagen hvor en del av vannet fjernes før det nedbrutte plantematerialet havner i løypemagen. Der fortsetter drøvtyggerens egne enzymer nedbrytning av maten. Bladmagen mangler kjertler, slik også formagen gjør, men i løypemagen treffer føden den sure magesaften.

Av /Store norske leksikon ※.

Drøvtygging er en syklisk og unik prosess hos drøvtyggere som innebærer at fôret (særlig trevlerikt/fiberrikt grovfôr) som allerede er tygget, iblandet spytt og svelget (bolus) transporteres tilbake fra vom-nettmage til munnhulen for ytterligere tygging og spyttinnblanding.

Hovedhensikten med drøvtyggingen er å redusere partikkelstørrelsen i fôret og derved fremme den mikrobielle fermenteringen i vomnettmage. Den sykliske prosessen blir repetert inntil de ufordøyde fôrpartiklene kan passere ut av vom–nettmage. Ei ku som får trevlerikt grovfôr, bruker så mye som 8–10 timer per døgn til drøvtygging.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg