Dougga

Dougga (eller Thugga) er en ruinby i Tunisia, om lag 120 km sørvest for hovedstaden Tunis.

Faktaboks

også kjent som:
antikkens Thugga

Antagelig ble byen etablert ca. 600 fvt. og den er trolig identisk med et sted kalt Tokai av greske kilder, som ble overvunnet av Agathokles av Syrakus på 300-tallet. Byen må i perioder ha stått under karthagisk innflytelse før den inngikk i det numidiske riket under Massinissa.

Dougga falt under romersk kontroll i det første århundre fvt. og ble betydelig utbygd og fikk sin storhetstid i keisertiden. Fram til keiser Septimius Severus i 205 slo dem sammen, bestod byen av to administrative enheter – en for romerske kolonister og en for den ikke-romere befolkningen. Byen bestod som festningsanlegg i bysantinsk tid, men ble for en stor del fraflyttet etter den muslimske erobringen av Nord-Afrika (647–709).

Dougga er en av de best bevarte romerske byer i Afrika. Her finnes et velbevart kapitol, påbegynt i 166, for gudene Jupiter, Juno og Minerva; triumfbuer, et teater og et badeanlegg. Det finnes stadig også noen rester av bebyggelse fra før-romersk tid, blant annet det som er identifisert som en helligdom til Massinissa og et gravmonument for en ikke-identifisert prins eller konge fra 200-tallet fvt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg