Faktaboks

Dosso Dossi
eg. Giovanni di Niccolò Luteri
Uttale
dˈossi
Født
1479
Død
1542
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
Selvportrett
Selvportrett

Dosso Dossi var en italiensk maler og høyrenessansens ledende kunstner i Ferrara. Han var elev av Lorenzo Costa i Bologna, senere påvirket både av Giorgione og av Tizian, utviklet seg til den ledende kolorist utenfor Venezia.

Dossis romantiske temperament kom især til uttrykk i landskapene, særlig i skildringen av vegetasjon og skogtykningens mystikk. En begynnende manierisme viser seg i fargedisharmonier og i en mer urolig lysbehandling. Disse trekkene viser også innflytelse fra tysk samtidig maleri, som ble sterkt beundret i Nord-Italia. Hans figurmotiver var hovedsakelig mytologiske og religiøse, men han malte også genrebilder og portretter.

Av hans mange verker kan nevnes Circe og Apollo og Dafne, begge i Palazzo Borghese, Roma. Han arbeidet i Mantova (1512), Trento (1532) og især i Ferrara, hvor han var hoffmaler.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Dosso Dossi

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg