Dorothea Schlegel

Faktaboks

Dorothea Schlegel

Født som Brendel Mendelssohn

Uttale
schlˈegel
Født
24. oktober 1764, Berlin
Død
3. august 1839, Frankfurt am Main
Dorothea Schlegel, malt av Anton Graff (rundt 1790)

Artikkelstart

Dorothea Schlegel var en tysk forfatter og oversetter. Gjennom sitt nære forhold til viktige kulturpersonligheter i sin samtid preget Schlegel blant annet ektemannen Friedrich Schlegel og hans bror August Wilhelm Schlegel, Augusts ektefelle Caroline Schlegel-Schelling, Rahel Varnhagen von Ense, Henriette Herz og den tyske romantikken, særlig Jena-romantikken eller tidligromantikken.

Biografi

Schlegel ble født inn i en jødisk familie som Brendel Mendelssohn, datteren til Moses Mendelssohn. I 1783 ble hun giftet bort til forretningsmannen Simon Veit, som hun fikk fire sønner med. I 1797 traff hun forfatteren og litteraturteoretikeren Friedrich Schlegel. Hun flyttet med ham til Jena i 1799 og skilte seg fra ektemannen. I 1804 giftet Dorothea og Friedrich Schlegel seg i Paris.

Florentin

Schlegel etterlot seg kun ett verk, den fragmentariske romanen Florentin, som kom ut anonymt i 1801. Romanen er skrevet i tradisjonen til dannelsesromanen og er inspirert ikke minst av Johann Wolfgang von Goethes Wilhelm Meister. Hun planla en del to, men denne ble aldri ferdigstilt.

Schlegel var meget språkkyndig og oversatte mye fra fransk til tysk. Hun førte også en utstrakt brevkorrespondanse.

Betydning

Selv om Schlegels litterære verk som sådan ikke ruver, er hennes kulturhistoriske betydning, som del av et av de viktigste litterære miljøene i romantikken, svært anerkjent. Gjennom sitt liv, som en av de svært få kvinnene som på tidlig 1800-tallet turte å bryte opp fra tradisjonelle rammer og leve et liv i alle fall delvis på egne premisser, ble hun – og er fortsatt – en viktig symbolfigur.

Les mer Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg