Dorothea Schlegel malt av Anton Graff (ca. 1790)

Dorothea Schlegel av Anton Graff. Falt i det fri (Public domain)

Dorothea Schlegel, tysk forfatter og oversetter. Dorothea Schlegel preget gjennom sitt nære forhold til viktige kulturpersonligheter i sin samtid, blant annen ektemannen Friedrich Schlegel og hans bror, August Wilhelm Schlegel, dennes ektefelle Caroline Schlegel-Schelling, til Rahel Varnhagen von Ense og Henriette Herz, den tyske romantikken, særlig Jena-romantikken eller tidligromantikken.

Dorothea Schlegel ble født inn i en jødisk familie som Brendel Mendelssohn, datteren til Moses Mendelssohn. I 1783 ble hun giftet bort til forretningsmannen Simon Veit, som hun fikk fire sønner med. I 1797 traff hun forfatteren og litteraturteoretikeren Friedrich Schlegel. Hun flyttet med ham til Jena i 1799 og skilte seg fra ektemannen. I 1804 giftet Dorothea og Friedrich Schlegel seg i Paris.

Dorothea Schlegel etterlot seg kun ett verk, den fragmentariske romanen Florentin, som kom ut anonymt i 1801. Romanen er skrevet i tradisjonen til dannelsesromanen og er inspirert ikke minst av Johann Wolfgang von Goethes Wilhelm Meister. Hun planla en del to, men denne ble aldri ferdig.

Dorothea Schlegel var meget språkkyndig og oversatte mye fra fransk til tysk. Hun førte også en utstrakt brevkorrespondanse.

Selv om Dorothea Schlegels litterære verk som sådan ikke ruver, er hennes kulturhistoriske betydning, som del av et av de viktigste litterære miljøene i romantikken, svært anerkjent. Gjennom sitt liv, som en av de svært få kvinnene som på tidlig 1800-tallet turte å bryte opp fra tradisjonelle rammer og leve et liv i alle fall delvis på egne premisser, ble hun – og er fortsatt – en viktig symbolfigur.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.