Doraemon

Det er lettere å finne de franske Doraemon-bøkene enn de ti engelskspråklige bøkene som ble utgitt i 2002-05.
Av .

Artikkelstart

Doraemon er en japansk tegneserie om en robotkatt, skapt av Hiroshi Fujimoto og Motoo Abiko i 1969 under pseudonymet Fujiko F. Fujio, og avsluttet i 1996. Den er tidenes mest populære «kodomomuke»-manga, tegneserier i hovedsak rettet mot de yngste barna, der de totalt 45 samlebøkene har passert 100 millioner solgte eksemplarer.

Doraemon er navnet på en tidsreisende robotkatt fra det 22. århundret, som kommer til vår tid for å hjelpe skolegutten Nobita Nobi, som sliter med både mobbing og lekser. Fujimoto og Abiko skapte totalt 1345 korte historier med figurene, og i tillegg ble det laget flere kort- og langfilmer, samt animerte tv-serier i 1973, 1979 og 2005.

Doraemon er et kulturelt ikon i Japan, og tegneserien har vunnet en rekke priser. I 2008 ble katten utropt av Japans utenriksdepartement som landets første anime-ambassadør, en viktig erkjennelse av hvor stor rolle japanske tegneserier og tegnefilm har spilt for interessen for landets kultur i utlandet. Tv-serien har vært blant de mest populære tv-programmene for barn i både India og Pakistan, men samtidig blitt utsatt for en rekke politiske protester der, fordi konservative politikere og aktivister mener serien – og tegnefilm generelt – har en negativ effekt på den oppvoksende generasjon.

Det japanske forlaget Shogakukan ga ut ti engelskspråklige bøker i serien Doraemon: Gadget Cat from the Future i 2002–05, mens franske Dargaud ga ut 45 bøker med Doraemon: Le Chat venu du Futur i 2007–18.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg