Grevskap i Irland, Ulster, utgjør den nordligste delen av republikken; 4861 km2 med 137 400 innb. (2002). Administrasjonssenter: Lifford; største by: Letterkenny. Den nordlige halvdel av Donegal er i stor grad oppland til byen Londonderry (Derry) i Nord-Irland, hva angår handel, off. kommunikasjon og arbeidspendling. Irlands nordligste punkt, Malin Head på halvøya Inishowen, ligger i Donegal, som strekker seg lengre mot nord enn de nordligste delene av Nord-Irland.

Donegal er et fjellområde med bratte, dypt innskårne kyster og mange elver og sjøer. Høyeste topper er Errigal (752 moh.) og Blue Stack (676 moh.). Viktigste næringsvei er jordbruk, vesentlig husdyroppdrett (kveg, sauer og fjærkre). Viktigste åkerprodukter er havre og poteter. Ved kysten drives noe fiske. Viktigste fiskehavn er Killybegs i sørvest.

Industrien er beskjeden, med tekstilindustri (ullvarer, tepper, tweed, linvarer) som viktigste industrigren. Turisme, basert på det vakre landskapet, er viktig næring. Språkturisme finnes også, ettersom det i Donegal finnes flere områder der irsk gælisk tales som førstespråk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.