Faktaboks

Uttale
dånigˈå:l
Etymologi
irsk Dún na nGall, ‘de fremmedspråkliges borg’
Irland (Fiske) (Killybegs)

Fra fiskehavnen Killybegs i Donegal, nord i landet. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Donegal
Landskap i Donegal.

Donegal er et fylke i Irland, i provinsen Ulster, og utgjør den nordligste delen av republikken. Fylket hadde 159 192 innbyggere i 2016 og har et areal på 4861 kvadratkilometer. Fylket har navn etter byen Donegal, mens Lifford er administrasjonssenter. Største by er Letterkenny med 19 274 innbyggere i 2016.

Den nordlige halvdel av Donegal er i stor grad oppland til byen Londonderry i Nord-Irland, hva angår handel, offentlig kommunikasjon og arbeidspendling. Irlands nordligste punkt, Malin Head på halvøya Inishowen, ligger i Donegal, som strekker seg lengre mot nord enn de nordligste delene av Nord-Irland.

Donegal er et fjellområde med bratte, dypt innskårne kyster og mange elver og sjøer. Høyeste topper er Errigal (752 meter over havet) og Lavagh More (676 meter over havet). De viktigste næringsveiene er jordbruk, vesentlig husdyroppdrett (kveg, sauer og fjærkre). De viktigste åkerproduktene er havre og poteter. Ved kysten drives noe fiske. Viktigste fiskehavn er Killybegs i sørvest.

Industrien er beskjeden, med tekstilindustri (ullvarer, tepper, tweed, linvarer) som viktigste industrigren. Turisme, basert på det vakre landskapet, er også en viktig næring. Språkturisme finnes også, ettersom det i Donegal finnes flere områder hvor irsk gælisk tales som førstespråk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg