Donald Judd

Faktaboks

Donald Judd
Født
3. juni 1928, Excelsior Springs, Missouri, USA
Død
12. februar 1994, Manhattan, New York, USA
Donald Judd, Untitled, 1968
Minimalistisk verk uten tittel
© /BONO.
Lisens: Vernet verk

Artikkelstart

Donald Judd var en amerikansk skulptør, designer og kunstskribent, en av de fremste eksponentene for minimalistisk kunst.

Han tjenestegjorde i Korea i 1946–1947, studerte deretter ved Art Students League og Columbia University i New York, der han i 1953 tok eksamen i filosofi, og i 1962 mastergrad i kunsthistorie.

I 1959–1965 virket han som kunstkritiker, men det var med skulpturer, formet som identiske bokser, montert over hverandre som en slags stiger på utstillingsveggene, at han slo gjennom som kunstner. Han kalte disse arbeidene spesifikke objekter, og begrunnet dem med at det virkelige rommet i sitt vesen er mer kraftfullt enn maling på en flate. Til å begynne med laget han dem i tre, i 1963/64 fikk han dem masseprodusert i metall, og i 1972 begynte han å lage utendørsobjekter.

Selv om han opplevde stor suksess, mislikte han New Yorks kunstverden, og flyttet i 1973 til Marfa, Texas, der han innredet atelier og installasjonslokaler i en gammel militærforlegning. I 1980-årene begynte han å designe møbler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg