Donald Bradman

Faktaboks

Donald Bradman

The DonSir Donald George Bradman

Født
27. august 1908, Cootamundra, New South Wales, Australia
Død
25. februar 2001, Kensington Park, South Australia, Australia

Artikkelstart

Donald Bradman var en australsk cricketspiller. I 2008 ble han kåret til tidenes største idrettsmann av den engelske avisen The Independent.

Bakgrunn

Bradman vokste opp i den lille byen Bowral i høylandet sør for Sydney. Allerede som liten gutt trente han cricket for seg selv med pinner og tennisball. Han perfeksjonerte tidlig sine egenskaper som slagmann. Samtidig var han en lovende tennisspiller, men som 19-åring falt valget på cricket fordi han ikke fikk fri fra jobben til å delta i turneringer i begge idretter.

Cricket

Han debuterte for Australia i testkamp mot England i 1928. Dette var en del av ashes-serien som ble spilt på hjemmebane i Australia. I 1930 ble han tatt ut til tilsvarende oppgjør, denne gangen på bortebane. I den tredje kampen oppnådde han 309 poeng, «runs», på én dag. Han er fortsatt den eneste cricketspilleren gjennom historien som har klart over 300 poeng i løpet av én dags spill.

Andre verdenskrig

Under andre verdenskrig ble Bradman først innrullert i det australske flyvåpenet og senere overført til hæren der han fungerte som fysisk trener for rekruttene. På grunn av fibromyalgi ble han dimittert i juni 1941. De neste årene slet han med dårlig helse, men etter krigen fikk han kontroll på sykdommen og spilte ytterligere noen år på det australske landslaget. Hans 128. og siste testkamp ble spilt mot England på bortebane bare noen dager før han fylte 40 år.

Donald Bradman døde i 2001, 92 år gammel. Han regnes fortsatt som den største idrettsutøveren i australsk historie.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg