Sir Donald George Bradman var en australsk cricketspiller. I 2008 ble han kåret til til tidenes største idrettsmann av den engelske avisen The Independent.

Bradman vokste opp i den lille byen Bowral i høylandet sør for Sydney. Allerede som liten gutt trente han cricket for seg selv med pinner og tennisball. Han perfeksjonerte tidlig sine egenskaper som slagmann. Samtidig var han en lovende tennisspiller, men som 19-åring falt valget på cricket fordi han ikke fikk fri fra jobben til å delta i turneringer i begge idretter.

Han debuterte for Australia i testkamp mot England i 1928. Dette var en del av ashes-serien som ble spilt på hjemmebane i Australia. I 1930 ble han tatt ut til tilsvarende oppgjør, denne gangen på bortebane. I den tredje kampen oppnådde han 309 poeng, «runs», på én dag. Han er fortsatt den eneste cricketspilleren gjennom historien som har klart over 300 poeng i løpet av én dags spill.

Under andre verdenskrig ble Bradman først innrullert i det australske flyvåpenet og senere overført til hæren der han fungerte som fysisk trener for rekruttene. På grunn av fibromyalgi ble han dimmitert i juni 1941. De neste årene slet han med dårlig helse, men etter krigen fikk han kontroll på sykdommen og spilte ytterligere noen år på det australske landslaget. Hans 128. og siste testkamp ble spilt mot England på bortebane bare noen dager før han fylte 40 år.  

Donald Bradman døde i 2001, 92 år gammel. Han regnes fortsatt som den største idrettsutøveren i australsk historie.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.