Don Thompson

Faktaboks

Don Thompson

Donald James Thompson

Født
20. januar 1933, London, England
Død
3. oktober 2006, Frimley, Surrey, England

Artikkelstart

Don Thompson var en engelsk kappgjenger som vant OL-gull på 50-kilometer i Roma i 1960. Han tok også bronse på samme distanse i EM i 1960.

Thompson deltok i sitt første OL i Melbourne i 1956. Han var i tetgruppen etter 45 kilometer da han kollapset på grunn av sterk varme. Han lå da på femte plass.

Dette bestemte han seg for å unngå neste gang, og han satte i gang et treningsopplegg for å tåle varmen i Roma. Det eneste stedet i hans nærområde som kunne skape varmt og fuktig nok klima var det lille badet til sine foreldre. Han skrudde varmen på fullt og trente knebøy og løp på stedet hvil i en halvtime om gangen.

Under OL i 1960 betalte treningsopplegget seg, og han vant 50-kilometeren 17 sekunder foran favoritten John Ljunggren fra Sverige. Han ble den eneste mannlige britiske OL-vinneren i Roma, og ble kåret til Årets idrettsutøver i Storbritannia av det britiske sportsjournalistforbundet.

Don Thompson deltok også på 50-kilometeren i Tokyo i 1964, der han ble nummer ni. Han fortsatte å konkurrere både i nasjonale og internasjonale konkurranser til han var i slutten av 50-årene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg