Domstein

Artikkelstart

Domstein er et norsk familieeid fiskeindustrikonsern med hovedkontor i Måløy. Datterselskapet Domstein Sjømat er en av de største norske leverandører av fersk sjømat med hovedfokus på villfanget fisk, hvit fisk og skalldyr. Datterselskapet Domstein Fish leverer frosne fiskeprodukter og er den ledende leverandør av agn til lineflåten i Nord-Europa.

Historikk

Konsernet ble grunnlagt som et fiskemottak i Måløy i 1925 av Rasmus Domstein. Dagens eiere er tredje generasjon i familiebedriften.

Konsernet bygde opp virksomhet innen hele verdikjeden fra fangst av fisk til salg av ferdigvarer. Domstein hadde sitt største produksjonsanlegg i Måløy med pakkeri/fryseri for sild og makrell og filetfabrikk for hvitfisk. Selskapet hadde også produksjon i Selje, Kalvåg, Raudeberg, Bodø og Vadsø. Selskapet produserte ferdigvarer av sjømat i Måløy, Vardø og Sverige med salg i hele Norden, blant annet under varemerket Enghav.

Domstein fusjonerte i 2000 sin oppdrettsvirksomhet med Fjord Seafood. I 2005 kjøpte John Fredriksen seg inn som stor eier (25 prosent) i Fjord Seafood og overtok i 2006 hele selskapet og la det inn under Pan Fish. Selskapet ble etterhvert del av Marine Harvest og skiftet navn til Mowi. I 2015 kjøpte Domstein-familien ut de andre aksjonærene og reetablerte sin tidligere virksomhet med havfiske og levering av hvitfisk. Oppdrettsdelen av selskapet ligger fremdeles i Mowi.

Domstein disponerer i dag egen fiskeflåte gjennom 50 prosent eierandel i Ervik havfiske.

Konsernet hadde en omsetning på 1,4 milliarder kroner med rundt 550 ansatte i 2003. Domstein-familien hadde aksjemajoriteten i konsernet inntil Fredriksen kjøpte seg inn.

Les mer i Store norske leksikon

Ekstern lenke

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg