Faktaboks

Dohuk
Dahuk
Dohuk
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Dohuk er en by i det kurdiske selvstyreområdet i Nord-Irak, omgitt av fjellkjedene Bekhair og Zaiwa langs elven Tigris. Byen har rundt 300 000 innbyggere, hovedsakelig kurdere og assyrere, og er hovedstaden i Dohuk-provinsen.

Bybeskrivelse

Dohuk er preget av tradisjonelle og moderne bygninger som flere andre byer i regionen. Gjennom byen renner elvene Heshkarow og Dohuk. Byen har flere universiteter og skoler, såvel som en fotballstadion, flere parker og kjøpesentere.

Historie

Dohuk ligger plassert i et geografisk område som har hatt betydning i lang tid. Byen ligger i dagens Irak i relativ nærhet til Syria og Tyrkia. Rundt år 2200 fvt. ble Dohuk en del av det assyriske rike, etter å ha vært under kontroll av en rekke folk som sumererne, akkaderne og hurrittene. Da Assyria gikk i oppløsning ble kontrollen over Dohuk overtatt av flere ulike folk og kongedømmer før det ble innlemmet i det persiske rike under sassanidene. Dohuk fikk etter hvert en prominent kristen befolkning.

Under de tidlige muslimske erobringene ble Dohuk innlemmet i Rashidun-kalifatet på 600-tallet. Dohuk ble del av Bahdinan, et fremgangsrikt kurdisk selvstyreområde i 1376, hvor byen var kjerneområdet. I 1842 ble Bahdinan svekket, og Dohuk ble del av Det osmanske rike, og ble for en tid administrert fra Mosul. Dohuk ble del av kongedømmet Irak i 1932, og del av republikken Irak i 1958.

Dohuk opplevde stor befolkningsøkning på 1990-tallet, da mange flyktet dit fra landsbyene som ble ødelagt av Saddam Husseins styrker under den andre Golfkrigen. Universitetet i Dohuk, grunnlagt i 1992, er et viktig utdanningssenter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg