Doel

Doel, belgisk kjernekraftverk med fire trykkvannsreaktorer som til sammen yter 2 919 MW e. Kraftverket ligger i Flemish provins, Øst-Flandern, nær Antwerpen havn. Kraftverket driftes av det belgiske energiselskapet Electrabel som også er største aksjonær i eierselskapet.

Beslutning om utbygging ble tatt i 1968 og det ble da bestemt at kraftverket skulle ligge på elvebredden til Schelde, noe som gir rikelig tilgang på kjølevann. De to første reaktorene, hver på 433 MWe kom i drift i henholdsvis 1974 og 1975. Reaktor 3, med en ytelse på 1006 MWe, kom i drift i 1982 og ble i 1985 etterfulgt av rektor 4 med en ytelse på 1047 MWe.

Alle reaktorene er av typen annengenerasjonsreaktor. Reaktorene ble opprinnelig bygd for en levetid på 40 år, men etter at betydelige oppgraderinger av kraftverket ble gjennomført, er konsesjonen forlenget til 2025. Forlengelsen av konsesjonen er omstridt, blant annet fordi reaktorene er av eldre dato og ligger midt i et svært tett befolket område der det bor rundt ni millioner innbyggere innenfor en radius på 75 km.

Med unntak av noen år da ett av reaktorene ble stengt i en kortere periode har tilgjengelighetsfaktoren ligget på mellom 80 og 90 prosent. I 2011 var gjennomsnittlig tilgjengelighet for de fire reaktorene 91 %. Produksjonen var 22,8 TWh. Dette utgjør cirka 24 prosent av Belgias samlede produksjon av elektrisk energi.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg