Dodoma

Den anglikanske kirken i Dodoma.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Universitetet i Dodoma.

Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Dodoma er offisiell hovedstad i Tanzania siden 1996. Ved folketellingen i 2012 hadde byen om lag 214 000 innbyggere. Innbyggertallet antas derimot å ha økt betraktelig de siste årene.

Faktaboks

Uttale
dodˈoma

Tanzanianske myndigheter bestemte seg for å flytte landets hovedstad fra kystbyen Dar es Salaam til Dodoma i 1974, men det var først i slutten 2019 at presidentens kontor og de ulike ministeriene flyttet til Dodoma. Andre myndighets-kontor, utenlandske ambassader og sentrale deler av næringslivet holder fortsatt til i Dar es Salaam. Mange regner derfor fortsatt Dar es Salaam som landet hovedstad.

Næringsveier og kultur

Området har historisk hatt lav befolkningstetthet. Klimaet er varmt og tørt. Jordbruk (jordnøtter, mais, ris, bønner, kaffe te, hvete med mer) og dyrehold har vært viktigste levevei i regionen. Foruten jernbanen har Dodoma i dag god veiforbindelse med de fleste største byene i landets, deriblant Mwanza, Kigoma, Arusha, i tillegg til Dar es Salaam. Myndighetene planlegger også å utvide Dodoma flyplass.

Det finnes flere universiteter i Dodoma. Det statlige University of Dodoma og St. Johns University of Tanzania, som er eid av den anglikanske kirken i Tanzania, ble begge etablert i 2007. University of Dodoma har en kapasitet på 40 000 studenter.

Historie

Dodoma ble formelt etablert i 1907 av tyske koloniherrer i forbindelse av byggingen av jernbanen gjennom Tanzania. Før den tiden var stedet en mindre handelsby kjent som Idodonya. I 1974 bestemte tanzanianske myndighetene under ledelse av Julius Nyerere å flytte landets hovedstad fra kystbyen Dar es Salaam til Dodoma. Dodomas plassering sentralt i landet, og det at stedet ble sett på som et kjerneområdet for ujamaa-politikken sto sentralt for beslutningen om flytting.

Det ble utarbeidet en tiårsplan, men flyttingen var kostbar. I tillegg møtte den motstand fra flere hold underveis. I 2006 sto den nye nasjonalforsamlingen ferdig. Det var derimot først i slutten 2019, under ledelse av president John P. Magufuli, at presidentens kontor og de ulike ministeriene i praksis flyttet sine hovedkontor. Andre myndighets-kontor, utenlandske ambassader og sentrale deler av næringslivet holder fortsatt til i Dar es Salaam. I praksis regner derfor mange fortsatt Dar es Salaam som landet hovedstad.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg