Dmitrij Peskov

Faktaboks

Dmitrij Peskov

Dmitri Sergejevitsj Peskov

engelsk transkripsjon Dmitry Peskov

Uttale

dm'itrij pjesk'åf

Født
17. oktober 1967, Moskva, Sovjetunionen (nå Russland)

Artikkelstart

Dmitrij Peskov er en russisk politiker, diplomat og oversetter. Han er president Vladimir Putins pressetalsmann siden 2000 og nestleder for presidentadministrasjonen siden 2012.

Peskov har sin utdannelse fra Institutt for asiatiske og afrikanske land ved Lomonosov-universitetet (MGU) i Moskva. Peskov snakker blant annet arabisk og tyrkisk og arbeidet etter studiene i Utenriksdepartementet fram til 2000. Kort tid etter at Vladimir Putin ble utnevnt av president Boris Jeltsin 31. desember 1999 som midlertidig etterfølger fram til nye valg kunne avholdes, ble Peskov utpekt til leder for avdelingen for kontakt med massemedia i presidentens pressetjeneste, i praksis Putins pressetalsmann. Han har siden fulgt Putin og var hans pressetalsmann, også da Putin i perioden 2008–2012 var statsminister.

Peskov fikk tidlig stor innflytelse som koordinator av pressearbeidet til presidenten og ministeriene samt de viktige «Direkte Linje»-programmene, der presidenten svarer på spørsmål i direkte overførte tv-programmer. Sommeren 2012 ble Peskov leder for presidentadministrasjonens nyopprettede kommunikasjonsavdeling som koordinerer informasjonsarbeidet til presidenten, ministeriene og direktorater både innenlands og utenlands.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg