Dmitrij Bykov er en russisk forfatter, journalist og universitetslærer. Han har utgitt en rekke romaner, diktsamlinger og biografier. For biografien om Boris Pasternak mottok han Nasjonal bestselgerprisen.

Bykov er også kjent for prosjektet «Borger-poeten», hvor skuespilleren Mikhail Jefremov leste Bykovs satiriske dikt om dagens Russland.

Bykov er utdannet journalist og arbeider som journalist, universitetslærer og forfatter i Moskva. Han er kjent for sin skarpe penn som spaltist, men har også hatt tallrike oppdrag som skriptforfatter og programleder i radio og TV.

Bykov har skrevet biografier blant annet om visesangeren Bulat Okudzjava og forfatterne Boris Pasternak, Maksim Gorkij og Vladimir Majakovskij. For sin biografi om Boris Pasternak mottok Bykov Nasjonal bestselger-prisen i 2005.

Av romanene er de mest kjente Ortografi (Orfografija 2003), ZjD (2006), Ostromov, eller Trollmannens lærling (Ostromov, ili Utsjenik tsjarodeja, 2010) og Iks (X, 2012). Flere av romanene hans har vunnet store litterære priser i Russland. Bykovs nyeste roman Juni (Iun, 2017), vender seg som mange russiske samtidsromaner til den nære historien. I en tredelt romanstruktur fortelles tre historier som alle utspiller seg i årene 1939–1941. Vi møter tre ulike mennesker, en poet, en journalist og en forfatter, og ser deres liv utspille seg på bakgrunn av krigens komme. 

I tillegg til biograferingen gjør Bykov en stor innsats for populariseringen av litteratur og litteraturkritikk i Russland. Han deltar jevnlig i TV-programmer om litteratur og kultur og har fra 2015 vært i gang med en serie på 100 foredrag om russisk litteratur fra 1900–1999 på TV-kanalen Dozjd.

Sammen med skuespiller Mikhail Jefremov og produsent Andrej Vasiljev lanserte Bykov i 2011 prosjektet «Borger-poeten» (Grazjdanin poet), der Jefremov fremfører Bykovs politisk-satiriske dikt i stilen til en av Russlands (eller Europas) store diktere, som Pusjkin, Nekrasov eller Kipling. Diktene kommenterer i elegant, skarp satirisk stil aktuelle politiske hendelser i Putins og Medvedevs Russland, og blir publisert på internett. Trioen turnerte også i flere russiske byer. 5. mars 2012, dagen etter siste presidentvalg i Russland, ble prosjektet avsluttet.

«Borger-poeten» ble enormt populær i Russland, og flere millioner så de over 50 episodene på nett. Filmskaperen Vera Kritsjevskaja har laget en dokumentarfilm (2012) om prosjektet. Bykov føyer seg på denne måten inn blant forfattere som har tatt et tydeligere politisk standpunkt på 2010-tallet.

  • Rettferdiggjørelse (Opravdanie, 2001)
  • Ortografi (Orfografija, 2003)
  • Bergingsbilen (Evakuator, 2005)
  • Hvordan Putin ble president i USA (Kak Putin stal prezidentom SSjA, 2005)
  • ZjD (ZjD, 2006)
  • På listen (Spisannye 2008)
  • Ostromov, eller Trollmannens lærling (Ostromov, ili Utsjenik tsjarodeja, 2010)
  • Iks (X, 2012).
  • Juni (Ijun, 2017)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.