Dmitrij Bykov

Faktaboks

Dmitrij Bykov

Dmitrij L’vovitsj Bykov

Uttale

Dmítrij L’vóvitsj Bykov

Født
20. desember 1967, Moskva
Dmitrij Bykov på et massemøte i Moskva 12 juni 2013

Artikkelstart

Dmitrij Bykov er en russisk forfatter, journalist og universitetslærer. Han har utgitt en rekke romaner, diktsamlinger og biografier. For biografien om Boris Pasternak mottok han Nasjonal bestselgerprisen.

Bykov er også kjent for prosjektet «Borger-poeten», hvor skuespilleren Mikhail Jefremov leste Bykovs satiriske dikt om dagens Russland.

Bakgrunn

Bykov er utdannet journalist og arbeider som journalist, universitetslærer og forfatter i Moskva. Han er kjent for sin skarpe penn som spaltist, men har også hatt tallrike oppdrag som skriptforfatter og programleder i radio og TV.

Biorgrafier

Bykov har skrevet biografier blant annet om visesangeren Bulat Okudzjava og forfatterne Boris Pasternak, Maksim Gorkij og Vladimir Majakovskij. For sin biografi om Boris Pasternak mottok Bykov Nasjonal bestselger-prisen i 2005.

Romaner

Bykov har skrevet en lang rekke romaner. Hans debutroman, Rettferdiggjørelse (Opravdanije, 2001), er symptomatisk for russisk kulturs vending mot historien fra årtusenskiftet av. Boken forteller om en ung historiker, Rogov, som er barnebarn av et Gulag-offer og besatt av tanken på å finne en rettferdiggjørende forklaring på Stalins utrenskninger. Hans teori er at terroren var et nødvendig middel for å sile ut de virkelig sterke, som – om de holdt stand til siste slutt – ble lappet sammen og utdannet til Sovjetunionens hemmelige ledere. Rogov begir seg ut på reisen til Sibir i håp om å finne sin egen bestefar blant disse. Med sine innslag av konspirasjonsteorier, det groteske, voldelige og til dels surrealistiske, er Bykovs Rettferdiggjørelse godt eksempel på det historikeren Alexander Etkind kaller «magisk historisisme» i russisk samtidslitteratur, en retning som kan forstås som litteraturens svar på samfunnets manglende oppgjør med de mørke sidene av den sovjetiske fortiden.

Av Bykovs andre romaner er de mest kjente Ortografi (Orfografija 2003), ZjD (2006), Ostromov, eller Trollmannens lærling (Ostromov, ili Utsjenik tsjarodeja, 2010) og Iks (X, 2012). Flere har vunnet store litterære priser i Russland. Bykovs nyeste roman, Juni (Ijun, 2017), vender seg som mange russiske samtidsromaner til den nære historien. I en tredelt romanstruktur fortelles tre historier som alle utspiller seg i årene 1939–1941. Vi møter tre ulike mennesker, en poet, en journalist og en forfatter, og ser deres liv utspille seg på bakgrunn av krigens komme.

Litteraturformidling

I tillegg til biograferingen gjør Bykov en stor innsats for populariseringen av litteratur og litteraturkritikk i Russland. Han deltar jevnlig i TV-programmer om litteratur og kultur og har fra 2015 vært i gang med en serie på 100 foredrag om russisk litteratur fra 1900–1999 på TV-kanalen Dozjd.

Borger-poeten

Sammen med skuespiller Mikhail Jefremov og produsent Andrej Vasiljev lanserte Bykov i 2011 prosjektet «Borger-poeten» (Grazjdanin poet), der Jefremov fremfører Bykovs politisk-satiriske dikt i stilen til en av Russlands (eller Europas) store diktere, som Pusjkin, Nekrasov eller Kipling. Diktene kommenterer i elegant, skarp satirisk stil aktuelle politiske hendelser i Putins og Medvedevs Russland, og blir publisert på internett. Trioen turnerte også i flere russiske byer. 5. mars 2012, dagen etter siste presidentvalg i Russland, ble prosjektet avsluttet.

«Borger-poeten» ble enormt populær i Russland, og flere millioner så de over 50 episodene på nett. Filmskaperen Vera Kritsjevskaja har laget en dokumentarfilm (2012) om prosjektet. Bykov føyer seg på denne måten inn blant forfattere som har tatt et tydeligere politisk standpunkt på 2010-tallet.

Romaner (utvalg)

  • Rettferdiggjørelse (Opravdanie, 2001)
  • Ortografi (Orfografija, 2003)
  • Bergingsbilen (Evakuator, 2005)
  • Hvordan Putin ble president i USA (Kak Putin stal prezidentom SSjA, 2005)
  • ZjD (ZjD, 2006)
  • På listen (Spisannye 2008)
  • Ostromov, eller Trollmannens lærling (Ostromov, ili Utsjenik tsjarodeja, 2010)
  • Iks (X, 2012).
  • Juni (Ijun, 2017)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg