Dmitrij Bykov, russisk forfatter, journalist, biograf.

Bykov er utdannet journalist og arbeider som journalist, lærer og forfatter i Moskva. Han er kjent for sin skarpe penn som spaltist, men har også hatt tallrike oppdrag som skriptforfatter og programleder i radio og TV.

Bykov har gitt ut sju romaner og tolv diktsamlinger. Av romanene er de mest kjente Ortografi (Orfografija 2003), ZjD (2006), Ostromov, eller Trollmannens lærling (Ostromov, ili Utsjenik tsjarodeja, 2010), Iks (X, 2012). Flere av romanene hans har vunnet store litterære priser i Russland. For sin biografi om Boris Pasternak mottok Bykov Nasjonal bestselger-prisen i 2005.

Sammen med skuespiller Mikhail Jefremov og produsent Andrej Vasiljev lanserte Bykov i 2011 prosjektet «Borger-poeten» (Grazjdanin poet), der Jefremov fremfører Bykovs politisk-satiriske dikt i stilen til en av Russlands (eller Europas) store diktere, som Pusjkin, Nekrasov eller Kipling. Diktene kommenterer i elegant, skarp satirisk stil aktuelle politiske hendelser i Putins og Medvedevs Russland og blir kringkastet på internett. Trioen turnerte også i flere russiske byer. 5. mars 2012, dagen etter siste presidentvalg i Russland, ble prosjektet avsluttet. «Borger-poeten» ble enormt populær i Russland og flere millioner så de over 50 episodene på nett. Filmskaperen Vera Kritsjevskaja har laget en dokumentarfilm (2012) om prosjektet. 

Prosjektet «Borger-poeten» på YouTube

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.