Djurgården

Artikkelstart

Djurgården, område i nordøstlige Stockholm, øst for bydelen Östermalm; i nord og øst begrenset av innsjøen Brunnsviken og fjorden Lilla Värtan, i sør av Saltsjön.

Djurgården består av en nordlig og en sørlig del, skilt fra hverandre ved Djurgårdsbrunnsviken og Djurgårdsbrunnskanalen. Området er temmelig flatt og til dels dekket av vakker skog, som blant annet omfatter mange kjempeeiker. I daglig tale menes med Djurgården oftest bare den sørlige delen.

Den nordre delen omfatter blant annet boligområdet Hjorthagen, industriområder (blant annet frihavnen Värtahamnen), Ladugårdsgärdet med Tekniska högskolan, Stockholms Stadion, Kaknästornet, TV-huset og Radiohuset, Teaterhögskolan, Svenska Filminstitutet og Vetenskapsstaden (med store deler av Stockholms universitet, Naturhistoriska riksmuseet, Kgl. Vetenskapsakademin og Veterinärhögskolan).

I den sørlige delen ligger friluftsmuseet Skansen, Nordiska museet, Vasamuseet og flere kunstmuseer. Her er også det kjente utfartsstedet Hasselbacken, Gröna Lund og andre forlystelsessteder, hvor det på sommersøndagene er et livlig folkeliv. Spredt omkring er mange vakre villaer og slott, deriblant Karl Johans lystslott Rosendal og prins Eugens Waldemarsudde.

Som navnet antyder, var Djurgården en gang jaktmark, men ble fra slutten av 1700-tallet i økende grad utfartssted for bybefolkningen. Djurgården ble innlemmet i Stockholm i 1868.

Djurgårdens IF Fotboll ble stiftet 12. mars 1891. Djurgårdens IF Hockey ble stiftet 1922.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg