Sverige, område i nordøstlige Stockholm, øst for bydelen Östermalm; i nord og øst begrenset av innsjøen Brunnsviken og fjorden Lilla Värtan, i sør av Saltsjön.

Djurgården består av en nordlig og en sørlig del, skilt fra hverandre ved Djurgårdsbrunnsviken og Djurgårdsbrunnskanalen. Området er temmelig flatt og til dels dekket av vakker skog, som bl.a. omfatter mange kjempeeiker. I daglig tale menes med Djurgården oftest bare den sørlige delen.

Den nordre delen omfatter bl.a. boligområdet Hjorthagen, industriområder (bl.a. frihavnen Värtahamnen), Ladugårdsgärdet med Tekniska högskolan, Stockholms Stadion, Kaknästornet, TV-huset og Radiohuset, Teaterhögskolan, Svenska Filminstitutet og Vetenskapsstaden (med store deler av Stockholms universitet, Naturhistoriska riksmuseet, Kgl. Vetenskapsakademin og Veterinärhögskolan). I den sørlige delen ligger friluftsmuseet Skansen, Nordiska museet, Vasamuseet og flere kunstmuseer. Her er også det kjente utfartssted Hasselbacken, Gröna Lund og andre forlystelsessteder, hvor det på sommersøndagene er et livlig folkeliv. Spredt omkring er mange vakre villaer og slott, deriblant Karl Johans lystslott Rosendal og prins Eugens Waldemarsudde.

Som navnet antyder, var Djurgården en gang jaktmark, men ble fra slutten av 1700-tallet i økende grad utfartssted for bybefolkningen. Djurgården ble innlemmet i Stockholm i 1868.

Djurgårdens IF Fotboll ble stiftet 12. mars 1891. Djurgårdens IF Hockey ble stiftet 1922.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.