Djiboutis utenrikspolitikk

Artikkelstart

Djibouti har opprettholdt et nært forhold til Frankrike etter selvstendigheten i 1977. Blant annet har den tidligere kolonimakten sin største militærbase i Afrika i Djibouti. Frankrike brukte denne basen både under Golfkrigen i 1991 og intervensjonen i Somalia året etter.

Forbindelsene med Frankrike ble styrket da Djibouti i 1991 sluttet seg til koalisjonen mot Irak. Med den USA-ledede kampen mot internasjonal terror fra 2001 fikk Djibouti, med sin viktige strategiske beliggenhet, økt betydning. Fra juni 2002 har også USA etablert en militær base i landet. Også soldater fra Spania og Tyskland ble utstasjonert i Djibouti – vesentlig for å lede sjøoperasjoner, og flere land benytter landets havn for militære formål.

Grunnet beliggenheten i en ustabil region har Djibouti vært avhengig av gode forhold til nabolandene Etiopia, Eritrea og Somalia, og klarte i 1980-årene å innta en meglerrolle mellom de to fiendene Etiopia og Somalia, og i slutten av 1990-årene mellom Etiopia og Eritrea. I 1988 ble Djibouti trukket inn i konflikten i Nord-Somalia, blant annet ved at forsyninger til regjeringssiden ble sendt via Djibouti. Forholdet til utbryterrepublikken Somaliland var anspent i 1990-årene, men Djibouti anerkjente landet i 1997.

Som formann i den regionale samarbeidsorganisasjonen Inter-Governmental Authority on Development la president Guelleh høsten 1999 frem nye forslag til fredsløsning i Somalia. Somaliland-republikken anklaget så Djibouti for å blande seg inn i dets anliggender, og stengte grensen mellom de to land. I mai 2000 var Djibouti vert for en fredskonferanse mellom partene i Somalia. Djibouti forsøkte også å megle mellom Eritrea og Etiopia da grensekrigen mellom dem brøt ut i 1998, men bestrebelsene førte ikke frem. Etter hvert tok Djibouti Etiopias parti, og Eritrea anklaget Djibouti for å være upartisk i meglingsforsøket. Djibouti beskyldte Eritrea for å støtte FRUD, og brøt de diplomatiske forbindelsene med Eritrea i 1998 (gjenopprettet 2000).

Som følge av krigen mellom Etiopia og Eritrea ble Etiopia avstengt fra de eritreiske havnene, og bare havnen i Djibouti sto igjen, hvilket ytterligere styrket forbindelsene mellom Djibouti og Etiopia. I 1998 inngikk Djibouti og Iran en avtale om økonomisk samarbeid, og avtaler med Libya og Jemen ble inngått 2000. Som følge av sin geografiske plassering på det konfliktfylte Afrikas horn, har Djibouti gjennom mange år vært mottaker av betydelige antall flyktninger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg